Boli

#neurochirurg #afectiuni #medic

Cand ajungi la neurochirurg si pentru ce afectiuni

Neurochirurgul este medicul chirurg specializat in afectiunile sistemului nervos, adica cele de la nivelul creierului, maduvei spinarii si coloanei vertebrale. Sistemul nervos central cuprinde creierul si maduva spinarii, in timp ce sistemul nervos periferic cuprinde plexurile, radacinile nervoase si nervii periferici. Astfel, neurochirurgul poate trata o patologie diversa. Desi termenul de neurochirurg se asociaza in prima instanta cu interventii chirurgicale la nivelul creierului, trebuie sa stii ca acest medic se ocupa si de alte tipuri de tratamente. Unele afectiuni ale sistemului nervos sunt initial tratate prin medicatie si in cazul in care nu dau rezultate, se poate apela la chirurgie. In alte situatii, patologia impune de la inceput chirurgia. Afla in continuare cand este cazul sa mergi la neurochirurg si pentru ce afectiuni.

 

Cand sa mergi la neurochirurg?

Sunt cateva simptome care impun prezentarea la neurochirurg:

  • Semne neurologice focale - scadere de forta/amorteala pe o parte a corpului, tulburare de limbaj, vertij, cu instalare treptata, mai ales atunci cand exista o imagistica cerebrala care pune in evidenta o tumora cerebrala, responsabila de aceste deficite.
  • Dureri de cap – mai ales daca acestea sunt de intensitate foarte crescuta sau se asociaza cu semne neurologice, precum alterarea starii de constienta, scadere de forta pe o parte a corpului, tulburare de limbaj.
  • Durerea lombara/cervicala - mai ales daca aceasta este asociata cu scadere de forta sau amorteala la nivelul unui membru.
  • Durere la nivelul unei hemifete – o afectiune a nervului trigemen poate provoca dureri care uneori pot fi confundate cu o durere de masea.
  • Spasme pe jumatate de fata - o afectiune a nervului facial poate explica acest fenomen.
  • Crize epileptice - se pot asocia cu tumori cerebrale.

Bineinteles, poti ajunge la neurochirurg la recomandarea medicului de familie sau a altor medici. Acest lucru se intampla in cazul unor rezultate anormale ale investigatiilor medicale, care indica necesitatea serviciilor de neurochirurgie – spre exemplu, un examen CT cerebral anormal.

Ce afectiuni trateaza neurochirurgul?

Pe langa simptomele si investigatiile care te trimit la neurochirurg, exista o serie de boli care necesita implicarea neurochirurgului:

Tumori cerebrale si spinale

Tumorile de la nivelul creierului si al maduvei spinarii sunt formatiuni benigne (necancerose) sau maligne (canceroase). Neurochirurgul le poate indeparta prin interventii chirurgicale clasice sau prin tehnici minim invazive.

Traumatismele cranio-cerebrale

Traumatismele cranio-cerebrale pot aparea din cauza unor coliziuni, cum ar fi accidentele de masina, cazaturile de la inaltime sau accidentele sportive. Un astfel de traumatism afecteaza creierul si functiile acestuia si poate pune viata in pericol.

Hidrocefalia

Hidrocefalia reprezinta o afectiune caracterizata de presiune crescuta a lichidului cefalorahidian la nivelul sistemului ventricular de cauza cel mai frecvent obstructiva. Este responsabila de tulburare de mers (mers cu baza larga de sprijin, dezechilibrat), tulburare de memorie si incontinenta urinara, neffind obligatoriu sa survina toate aceste fenomene deodata.

Hernia de disc

Hernia de disc apare atunci cand un disc al coloanei vertebrale se deplaseaza sau se rupe. Discurile coloanei vertebrale sunt cartilaje situate intre vertebre (oasele coloanei vertebrale).

Stenoza de canal lombar

Stenoza de canal lombar reprezinta ingustarea canalului medular, cu compresia radacinilor nervoase si poate fi responsabila de durere lombara si tulburare de mers.

Fracturi vertebrale

Fracturile vertebrale apar, in general, in urma traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale. Aceste fracturi pot fi stabilizate prin diferite tehnici neurochirurgicale.

Nevralgia de trigemen

Nervul trigemen are 3 ramuri – oftalmica, maxilara si mandibulara. Nevralgia de trigemen reprezinta un sindrom dureros, responsabil de episoade scurte de durere resimtita ca un “curent” in distributia nervului trigemen.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral apare cand o portiune a creierului nu mai este irigata cu sange oxigenat sau atunci cand are loc o hemoragie la nivelul creierului. Afectiunea este o urgenta medicala care poate pune viata in pericol. Consultul neurochirurgical se impune in anumite situatii de accident vascular cerebral hemoragic sau de accident vascular cerebral ischemic de mari dimensiuni.

In concluzie, neurochirurgul se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor la nivelul creierului, maduvei spinarii si coloanei vertebrale. Daca prezintati una dintre aceste afectiuni, nu ezitati sa apelati la un neurochirurg – gasiti o clinica de neurochirurgie in Bucuresti pentru un control de specialitate.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/doctor-chirurg-opera%C8%9Bie-instrumente-650534/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare