Boli

#cancer #infectii #cancer de col uterin #aparitia cancerului

Cancerul, provocat de 4 tipuri de infectii

Oamenii de stiinta si medicii au descoperit ca unul din sase tipuri de cancer este cauzat de infectii care pot fi prevenite sau tratate.

Noul raport a fost realizat la Centrul International de Cercetari asupra Cancerului (CIRC) din Lyon, Franta si publicat in revista Lancet Oncology. Oamenii de stiinta au analizat incidenta a 27 de tipuri de cancer din peste de 180 de tari si au realizat ca exista patru infectii principale care duc la aparitia cancerului.

Cercetatorii sunt ferm convinsi ca din cele 7.5 milioane de persoane care au murit din cauza cancerului, 1,5 milioane s-au imbolnavit de fapt din cauza infectiilor.

Cele patru infectii care provoaca aparitia cancerului sunt virusurile hepatitei B si C, virusul papilomului uman si bacteria Helicobacter pylori. Netratate, acestea pot duce la aparitia cancerului de col uterin, cancer hepatic si cancer intestinal.

Medicii care au condus cercetarea sustin ca este recomandat ca aceste infectii sa fie prevenite, prin orice modalitate pentru ca tratarea lor, desi posibila, este destul de dificila.

Din pacate, infectiile nu tin cont de varsta, la fel ca si cancerul. Astfel, foarte multi pacienti din cei 1,5 milioane aveau mai putin de 50 de ani. Este adevarat insa ca cele mai multe cazuri de cancer provocate de infectii au fost inregistrate in tarile subdezvoltate, precum sud-estul Asiei (aproape 30%), comparativ cu Marea Britanie, unde doar 7,4% dintre pacienti s-au imbolavit din aceasta cauza.

De asemenea, in cazul femeilor, cel mai frecvent tip de cancer provocat de infectii este cancerul de col uterin (50%). Pe de cealalta parte, barbatii se imbolnavesc adesea de cancer de ficat, stomac si colon (80%).

Astfel, medicii mai adauga, pe lista lunga de posibilitati, alti 4 factori care pot duce la aparitia cancerului. Pacientilor nu le ramane astfel decat sa se supuna unor controale medicale si analize periodice, astfel incat sa descopere si sa trateze in timpul util eventualele infectii pentru ca oricum, prevenirea acestora este destul de dificila.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare