Boli

#cancer #sanatate #vezica urinarara

Cancerul de vezica urinara

Vezica urinara este un organ de la nivelul pelvisului care are rolul de a colecta urina produsa de rinichi . Desi este o afectiune rar intalnita, cancerul la vezica urinara exista este la fel de grav ca orice alta forma de cancer, cu atat mai mult cu cat exista riscul ca acesta sa invadeze si organele vecine .

Cel mai des supusi imbolnavirii sunt fumatorii, persoanele trecute de varsta de 40 de ani si cei care sunt expusi la produse chimice (angajati in industria petrolului, a cauciucului, a vopselurilor etc). De asemenea, persoanele care au o dieta bogata in carne si grasimi sau cei care au suferit infectii urinare sunt predispusi la aparitia cancerului de vezica urinara.

Simptomele cancerului de vezica urinara
 

  • Urinarea cu sange sau cheaguri de sange (prezenta in aproximativ 80% dintre cazuri);
  • Urinarea repetata, in cantitati mici
  • Disconfort in timpul mictiunii
  • Infectii urinare dese
  • Dureri de oase si dureri in regiunea pelviana
  • Anemie si pierderi in greutate.


Asadar, daca prezentati unul sau mai multe dintre simptomele prezentate, nu ezitati sa mergeti la un medic de familie, internist sau chiar urolog.
Atentie! Uneori cancerul de vezica urinara este confundat cu cistita , motiv pentru care foarte multi pacienti ajung in stadii avansate de cancer si se trateaza foarte greu.

Tratamentul cancerului de vezica urinara

Statisticile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de cancer de vezica urinara reusesc sa scape de aceasta boala. Desigur, cu cat cancerul este descoperit mai devreme, cu atat sansele de supravieturie sunt mai mari.

Tratamentul pentru cancerul de vezica urinara depinde foarte mult de stadiul in care se afla boala, insa trebuie luate in considerare cateva aspecte precum: varsta pacientului si starea generala de sanatate.

De obicei, tratamentul consta in:
 

  • Interventie chirurgicala prin care se indeparteaza tumora;
  • Chimioterapie care are rolul de a distruga celulele tumorale;
  • Radioterapie;
  • Terapia biologica de stimulare a sistemului imunitar.


De asemenea, exista si un tratament de intretinere care se face dupa tratamentul initial. Acesta consta in examene de urina la fiecare 3 luni, cistoscopii tot o data la 3 luni, dar si ecografie sau tomografie computerizata pentru depistarea recidivelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare