Boli

# risc cancer #cancer de colon #cancer

Cancerul de colon la barbati

Cancerul de colon , cunoscut si cub numele de cancer colorectal, este cancerul intestinului gros si se dezvolta in momentul in care apare o crestere necontrolata a celulelor maligne. Mecanismul de aparare al organismului se dovedeste a fi ineficient impotriva acestei dezvoltari maligne, insa descoperit in timp util, sansele de succes al tratamentului vor fi mai ridicate.


Cauze ale cancerului de colon


Nu exista o cauza clara a imbolnavirii de cancer de colon , insa exista o serie de factori care contribuie puternic la aparitia bolii. In cazul barbatilor, varsta este unul dintre factorii de risc. De obicei cancerul este descoperit la barbatii de peste 50 de ani, insa acest lucru nu inseamna ca barbatii sub 40 de ani sunt feriti de cancer de colon. De asemenea istoricul familial are o importanta destul de mare si reprezinta, de asemenea, un factor de risc.

Fumatul, consumul de alcoo, obezitatea si dieta necorespunzatoare sunt alti factori care au un impact foarte mare in ceea ce priveste imbolnavirea cu cancer de colon.


Simptome ale cancerului de colon


In functie de stadiul in care se afla boala, barbatii pot suferi de o serie de simptome, printre care:

Sange in scaun
Scaune moi
Disconfort abdominal
Constipatie
Modificari intestinale
Balonare si gaze
Greata
Varsaturi
Durere rectala
Pierderea poftei de mancare
Anemie.

Sangerarea rectala (de obicei in scaun) este unul dintre cele mai frecvente simtpome ale cancerului rectal la barbati. Cu toate acestea, acest tip de sangerare si unele dintre simptome pot fi uneori cauze ale hemoroizilor si nu neaparat ale cancerului de colon.


Tratamentul cancerului de colon


Cancerul de colon este trata , de cele mai multe ori, prin metodele clasice: radioterapie , chirurghie si chimioterapie . In cazul in care cancerul de colon este intr-o faza incipienta, tumora poate fi indepartata cu ajutorul colonoscopiei sau a unei interventii chirurgicale. Pe de cealalta parte, chimioterapia este utilizata pentru a distruge celulele canceroase care se pot dezvolta dupa o interventie chirurgicala. In mod similar, radioterapia este uilizata pentru a scapa de de celulele care se pot dezvolta ulterior unei operatii.

In ceea ce priveste rata de supravietuire a barbatilor care sufera de cancer de colon, aceasta este mai mare de 90% in cazul in care boala este descoperita in prima etapa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare