Boli

#povesti pacienti #cancere hematologice #cancere de sange #cancere

Cancere pe care le-au invins: marturii ale pacientilor

Jumatate dintre romani, mai precis 45%, se gandesc imediat la deces cand aud cuvantul CANCER! Din fericire, tratamentele moderne si abordarile medicale integrate contrazic aceasta perceptie! Marturiile bolnavilor care au invins boala ar putea schimba aceasta parere odata pentru totdeauna.

“Daca, in urma cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfarsitul iminent, intr-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esential. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoida”, spunea dr. Marius Geanta, presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed), odata cu publicarea, in primavara, a rezultatelor primului studiu national despre impactul pe care il are aceasta afectiune asupra societatii romanesti.

Conform cercetarii, in Romania, un milion de oameni sufera de cancer, iar peste 4 milioane de persoane au o ruda de gradul I diagnosticata cu aceasta boala!

Din fericire, tratamentele moderne si abordarile medicale integrate fac posibila ca unele tipuri de cancere de sange, altadata fatale, sa aiba astazi impactul unei boli cronice, iar dovada o reprezinta marturiile pacientilor din cadrul Asociatiei Romane impotriva Leucemiei si Asociatiei Pacientilor cu Limfom. Acestia si-au impartasit experienta care a dus la supravietuirea lor in fata cancerelor hematologice, in cadrul conferintei de presa „Cancere pe care le-am invins”, care a avut loc la initiativa Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cu sprijinul Janssen Romania.

„Am invatat ca speranta moare ultima”

„Da… 30 de ani, o fiica minunata, o familie fericita, o afacere in plina ascensiune… Cateva vanatai si repetate dureri de cap m-au facut sa-mi pun cateva intrebari. O luna de spitalizari, ridicari din umeri, biopsii ratate, intrebari fara raspuns […] Am descoperit oameni care m-au ajutat, m-au invatat, mi-au fost aproape tot timpul. Am invatat ca speranta moare ultima, ca toti suntem muritori, ca trebuie sa ma agat de orice pentru a continua”, spune Gabriela Dita, pacient in remisie.

„Pe cat de neasteptat a fost acest diagnostic, pe atat de mare a fost transformarea mea. Am vazut frumusetea lucrurilor marunte pe care uitam sa le pretuim, iubirea celor dragi, oameni minunati si mi-am dorit mai mult decat oricand sa traiesc”, marturiseste Diana Neagoe, pacient cu limfom non-Hodgkin, in remisie (foto stanga).

Dornici sa ajute si sa inspire si alte persoane recent diagnosticate, supravietuitorii au creat comunitati si le ofera consiliere pacientilor care se confrunta cu cazuri de afectiuni similare. Astfel de grupuri exista atat in Asociatia Pacientilor cu Limfom cat si in Asociatia Romana impotriva Leucemiei (ARIL).

Simptome comune pentru majoritatea cancerelor de sange

Majoritatea simptomelor acestor tipuri de cancer sunt un rezultat al unui numar redus de celule sanatoase din sange si a unei supra-productii de celule anormale, lucru care duce la o aglomerare a locurilor unde celulele sanguine sunt produse, cum ar fi maduva osoasa sau sistemul limfatic.

Cele mai de intalnite simptome in cazul cancerelor de sange sunt: starea de oboseala, dificultatile in respiratie -cauzate de ponderea in scadere a celulelor rosii din organism, glande inflamate sau dureroase, dureri de oase din cauza acumularii de celule anormale in maduva sau in sistemul limfatic, precum si aparitia de vanatai, ori instalarea unor hemoragii din ce in ce mai greu de oprit, cicluri menstruale abundente, febra, infectii sau pierderea rapida si inexplicabila in greutate.

Trei categorii principale ale cancerelor de sange

Cele 140 de tipuri de cancere de sange sunt grupate in trei mari categorii: Leucemie; Limfom si Mielom

Leucemia este o afectiune a celulelor albe din sange. In functie de agresivitatea bolii, aceasta se clasifica in doua mari categorii: leucemii acute (se dezvolta agresiv) si cronice (dezvoltare lenta). Cea mai frecventa leucemie (40% din cazuri) este leucemia limfocitara cronica.

Limfomul debuteaza in sistemul limfatic si este cel mai frecvent tip de cancer de sange. Practic, avem doua mari tipuri de limfom: Hodgkin si non-Hodgkin. Ultimul este de departe cel mai frecvent si este clasificat, la randu-i, in indolent si agresiv.

Mielomul este cancerul celulelor plasmatice din maduva osoasa. Aceste celule cancerigene produc cantitati uriase de anticorpi anormali care intra in fluxul sanguin si afecteaza organe si tesuturi.

Saptamana viitoare, acasa.ro va prezenta pe larg povestile tulburatoare si de viata a trei pacienti care au invins cancerul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare