Boli

#cancer #cancer la san #mamografii

Cancer la san: Cat de importante sunt mamografiile si cand trebuie facute

In urma cu cativa ani, US Preventive Services Task Force le recomanda femeilor sa astepte pana la varsta de 50 de ani pentru a face o mamografie. Cu toate acestea, un studiu recent arata ca femeile care fac testele mai devreme sunt mai putin susceptibile de a muri de cancer la san.


Control medical regulat de la 40 de ani

Societatea Americana de Cancer recomanda ca femeile sa isi faca mamografii mult mai devreme, incepand cu varsta de 40 de ani. Acest sfat a provocat o serile de controverse, tinand cont de faptul ca US Preventive Services Task Force recomanda cu ani in urma ca mamografiile sa fie facute dupa varsta de 50 de ani.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au analizat informatii adunate de la 7.301 de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar la un spital din Boston in perioada 1990-1999. Evolutia starii sanatatii acestor femei a fost monitorizata pana in anul 2007. Dintre femeile participante la cercetare, 609 au murit din cauza cancerului mamar. Dintre acestea, 71% nu faceau controale medicale regulate, iar 29% au facut in mod frecvent mamografii.

De asemenea, jumatate dintre femeile care au murit din cauza cancerului mamar aveau varsta sub 50 de ani si doar 13% aveau peste 70 de ani. Rezultatele studiului sugereaza ca femeile ar trebui sa efecteueze mamografii mai rar dupa varsta de 69 de ani si mult mai frecvent pana la varsta de 50 de ani. Mai mult decat atat, cancerul mamar este mult mai agresiv in randul femeilor tinere, motiv pentru care acestea ar trebui sa se supuna acestui tip de examinare medicala pentru a detecta cancerul in fazele incipiente.


Ce este mamografia

Mamografia este un tip special de examinare radiologica a sanului, realizat cu ajutorul unui echipament special, care poate evidentia nodulii, care sunt prea mici pentru a putea fi palpati. Mamografia este un examen cu raze X, care utilizeaza doze slabe de radiatii. Acest examen medical nu dureaza mai mult de 15 minute.

Mamografia se face in prima parte a ciclului menstrual (intre a 8-a si a 12-a zi, dupa terminarea menstruatiei). Sanii sunt in acel moment cel mai usor de examinat.


Cancerul la san, o problema stringenta

Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer la femei. In cazul acestei afectiuni, celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal, intr-o maniera necontrolata. Diagnosticat din timp, cancerul mamar este tratabil, iar femeile care sufera de aceasta afectiune pot trai cel putin cinci ani dupa diagnosticare. Riscul de a dezvolta cancer la san daca efectuezi mamografii anuale scade cu pana la 15%.


Semne ale aparitiei cancerului la san

Cancerul mamar nu este o boala care sa se manifeste foarte dur inca de la inceput, insa sunt anumite semne care, daca sunt depistate din timp, pot contribui la cresterea sperantei de viata. Printre acestea se numara durerile in piept, senzatia de mancarime, modificarea formei sanilor, dureri de spate, de umeri si de gat, modificarea aspectului sfarcului, sanii inflamati si umflati si aparitia unor ganglioni.

Sursa foto: work.chron.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare