Boli

#cafea #cola #bauturi energizante #efecte cafeina #cafeina tineri

Cafeaua, bauturile energizante si Cola incetinesc dezvoltarea creierului in cazul tinerilor

Consumul de cafea si alte bauturi energizante afecteaza creierul aflat in dezvoltare, avertizeaza cercetatorii elvetieni. Cafeina intrerupe somnul profund si afecteaza astfel dezvoltarea creierului in adolescenta.

Oamenii de stiinta s-au aratat ingrijorati de faptul ca, in ultimii 30 de ani, consumul mediu de cafeina a crescut cu peste 70% in randul copiilor si adultilor tineri, in special din cauza bauturilor de tip Cola si al celor energizante, scrie publicatia "Daily Mail".

Cercetatorii au efectuat cateva experimente pe rozatoare, carora le-au administrat cafeina, observand o scadere a activitatii creierului. In opinia lor, patru cutii de energizante pe zi sau trei cesti de cafea pot duce la incetinirea dezvoltarii creierului la copii si adolescenti prin reducerea cantitatii de somn de care acestia au nevoie.

Lipsa somnului in adolescenta duce la aparitia bolilor nervoase

Profesorul Reto Huber de la Spitalul de Copii al Universitatii din Zurich afirma ca in timpul somnului adanc, "unele dintre sinapsele din creier se extind, altele se reduc, iar acest lucru face ca reteaua sa fie mai eficienta si mai puternica". El spune ca rozatoarele tinere carora li s-a dat apa cafeinizata au dormit mai putin decat cele care au baut apa normala. La sfarsitul experimentului, creierele sobolanilor carora li s-a dat cafeina prezentau mai multe legaturi nervoase, se arata in studiul publicat in revista medicala PLoS ONE.

"Creierul trece printr-un proces delicat de maturizare la pubertate, in timpul caruia diverse boli mentale isi pot face aparitia. Chiar daca creierul rozatoarelor este diferit de cel al oamenilor, similitudinile in cazul dezvoltarii lor ridica intrebarea daca consumul de cafeina la copii si tineri adulti este inofensiv sau este mai intelept ca acestia sa se abtina de la acest gen de bauturi", a punctat un purtator de cuvant al grupului de cercetare elvetian.

Un studiu realizat de agentia guvernamentala pentru sanatate din Canada a ajuns la concluzia ca o persoana obisnuita poate sa consume pana la 400 mg de cafeina pe zi, fara sa fie afectata de anxietate sau probleme cardiace.

Conform Food Standard Agency din Marea Britanie, doza medie acceptata pentru o femeie insarcinata este de 200 mg, iar pentru un copil de 10 ani, de maxim 75 mg pe zi.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare