Boli

Cacaoa poate imbunatati fluxul sangvin al diabeticilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca flavanolii din cacao - compusi naturali ai acesteia - ar putea aduce beneficii persoanelor afectate de diabet de tipul 2.

Consumul zilnic al unei bauturi pe baza de cacao bogata in flavanoli ar putea avea un efect pozitiv asupra disfunctiei vasculare asociate cu diabetul, arata un studiu in premiera absoluta, publicat recent in Journal of the American College of Cardiology de catre un grup international de oameni de stiinta.

La finalul perioadei de testare de 30 de zile, s-a constatat o imbunatatire cu 30% a functiei vasculare masurate in randul participantilor la studiu care au consumat cu regularitate o bautura pe baza de cacao Cocoapro® produsa de Mars, bogata in flavanoli.

Functia vasculara deficitara este recunoscuta ca o etapa incipienta in evolutia procesului bolilor cardiovasculare precum ateroscleroza. Pentru mai mult de 20 de milioane de americani care sufera de diabet, aceste probleme vasculare pot sa conduca in final la boli de inima sau accidente vasculare cerebrale. Aceste boli reprezinta cauza decesului a doua treimi dintre persoanele care sufera de diabet. In ciuda unui bun control asupra bolii si a tratamentului medical, adultii care sufera de diabet continua adesea sa se confrunte cu disfunctii vasculare. Acest aspect i-a determinat pe oamenii de stiinta sa caute metode medicale sau nutritionale inovatoare pentru a imbunatati sanatatea si calitatea vietii persoanelor afectate de diabet.

"Inca abordam complicatiile distrugatoare ale diabetului prin tratamentele medicale standard disponibile, prin urmare studiem tot mai atent posibile schimbari ale stilului de viata si noi metode pentru a combate riscurile asociate cu diabetul," a declarat Dr. Paul Zimmet, directorul Institutului International pentru Diabet din Australia. "Desi sunt necesare cercetari mai amanuntite in acest sens, studiul de fata demonstreaza uriasul potential al viitoarelor tratamente bazate pe flavanoli."

In acest studiu se examineaza impactul pe care consumul imediat si regulat de bauturi pe baza de cacao bogata in flavanoli l-ar putea avea asupra functiei vasculare a adultilor diabetici.

In prima parte a studiului, adultii tratati medical pentru diabet de tip 2 - cunoscuti ca avand o functionare deficitara a sistemului vascular si un risc ridicat de boli cardio-vasculare - au consumat o bautura pe baza de cacao Mars Cocoapro® care continea diverse niveluri de flavanoli, variind intre 75 si 963 miligrame. Timp de cateva ore dupa consumul bauturii, subiectilor li s-a masurat functia vasculara.

Cercetatorii au descoperit o corelatie pozitiva intre doza de flavanoli consumata si imbunatatirile imediate in FMD (flow mediated dilation - dilatarea mediata a fluxului sangvin, o masura a starii de sanatate a vaselor de sange).

In cadrul unui test clinic ulterior, controlat si derulat pe o perioada de 30 de zile, adultii diagnosticati cu diabet si controlati medical, au consumat fie o bautura pe baza de cacao cu un continut ridicat de flavanoli, fie o bautura de control, cu un continut scazut de flavanoli, de trei ori pe zi.

Bauturile pe baza de cacao contineau fie 25 miligrame de flavanoli din cacao (bautura de control), fie 321 miligrame de flavanoli din cacao (tratamentul) si au fost preparate astfel incat sa contina niveluri egale de calorii, substante nutritive si alti compusi din cacao, cum ar fi teobromina si cafeina.

Pe langa imbunatatirile imediate ale FMD observate ca urmare a consumului de flavanoli, participantii au constatat imbunatatiri considerabile ale functiilor vasculare, dupa ce au consumat cacao cu un continut ridicat de flavanoli timp de 30 de zile (o crestere de 30 la suta a nivelului FMD, intre prima si a 30-a zi).

"Am fost placut surprinsi de considerabilul impact al flavanolilor din cacao asupra functiei vasculare in cazul acestor adulti suferinzi de diabet," a declarat Dr. Harold Schmitz, Chief Science Officer in cadrul Mars, Incorporated.

"Daca o modificare de regim alimentar cu aport de flavanoli din cacao poate sa produca asemenea imbunatatiri semnificative ale functiei vasculare, dincolo de medicatia standard administrata unui segment de populatie cu risc ridicat pentru bolile cardio-vasculare, implicatiile la nivelul sanatatii si cel al calitatatii vietii ar putea fi remarcabile."

Desi acest studiu este foarte promitator, cercetatorii subliniaza ca sunt necesare teste mai ample pentru a demonstra complet relevanta clinica a alimentelor bogate in flavanoli in contextul sanatatii si bolilor cardiovasculare.

Dovezile


Contrar afirmatiilor facute adesea in presa, cercetarile colective demonstreaza ca efectele flavanolilor din cacao asupra aparatului cardio-vascular sunt independente de efectele "antioxidante" generale pe care flavanolii din cacao le demonstreaza in cadrul testelor in vitro, in afara corpului uman.

Desi cercetarile care studiaza rolul potential al flavanolilor din cacao in legatura cu functia circulatorie si vasculara continua, mai multe studii publicate anterior sugereaza deja ca ingerarea flavanolilor din cacao poate avea importante efecte benefice asupra functionarii retelei vasculare.

Grupul de cercetatori a sugerat ca flavanolii din cacao ar putea reprezenta o modalitate de intretinere a functionalitatii si sanatatii cardio-vasculare printr-o optiune de regim alimentar.

De asemenea, cercetatorii au subliniat si ca interventiile cu flavanoli din cacao in cazul complicatiilor vasculare ar putea avea efecte pozitive si asupra performantelor cognitive, sanatatii pielii si disfunctiilor vasculare determinate de imbatranire.

Directii viitoare pentru cercetarile asupra continutul de flavanoli din cacao

Timp de mai bine de 15 ani, Mars, Incorporated a derulat si sustinut un segment semnificativ din cercetarile in domeniul flavanolilor din cacao, raportand noi perspective din literatura stiintifica revizuita de comunitatea relevanta de profil.

Colaborand cu mari institute de cercetare din intreaga lume, Mars, Incorporated continua sa fie un deschizator de drumuri in explorarea potentialului nutritiv si medical al flavanolilor din cacao.

Decizia Mars de a se dedica acestor cercetari este demonstrata de peste 100 de publicatii de specialitate si peste 80 de patente detinute de companie. De asemenea, Mars a creat si brevetat procesul revolutionar numit Cocoapro®, care ajuta la retinerea unei cantitati mai mari din flavanolii existenti in mod natural in praful de cacao.

Praful de cacao Cocoapro® utilizat in cadrul testelor clinice de catre Mars este supus unei descrieri detaliate a continutului nutritiv, dar si standardizate in ceea ce priveste nivelul de flavanoli si profilul acestor compusi.

Prin intermediul diviziei recent infiintate Mars Botanical, compania Mars va continua sa creeze si sa aplice tehnici analitice de varf pentru industria de gen, precum si standarde pe baza carora sa se investigheze potentialul biomedical al flavanolilor din cacao. Pentru informatii suplimentare referitoare la numeroasele studii de cercetare despre flavanolii din cacao, accesati www.healthycocoa.com.

O decizie la nivel global pentru dezvoltarea durabila a culturilor de cacao

De mai multe decenii, Mars, Incorporated a facut eforturi pentru a aduce fata in fata industria producatoare de cacao si liderii din domeniile conexe, cu scopul de a crea si finanta programe de cercetare cu efecte benefice.

Dincolo de cercetarile asupra potentialului medical detinut de cacao, Mars, Incorporated a demonstrat ca a facut eforturi la nivel global pentru a aduce avantajele ecologice si socio-economice ale culturilor durabile de cacao la indemana cultivatorilor, a familiilor si comunitatilor acestora.

Programele includ cursuri de educatie si instruire pentru cultivatori, crearea unor culturi de cacao rezistente la danunatori si boli, precum si alte directii de pionierat in cercetarile din acest domeniu.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului