Boli

#burta #bere #burta de bere #grasime abdominala

Burta de bere, mit sau adevar?

Berea, bautura preferata a insetatilor din intreaga lume, este o parte importanta a vietii si o traditie de secole. Este cea mai populara si consumata bautura a tuturor timpurilor. Berea merge de minune cu iesirile la gratar, meciurile de fotbal, dar si pentru momentele de relaxare de la malul marii.

Pe piata se gasesc numeroase sortimente de bere, de la bere blonda, pana la bere neagra sau rosie. Unele tipuri de bere au o aroma mai puternica, se consuma alaturi de diverse tipuri de carne sau alimente.
 

Ce contine berea


In mod traditional, berea este realizata din apa, cereale, hamei si drojdie. Maltul de orz este principala sursa de carbohidrati, cu care de obicei este aromat hameiul. Acesta confera gustul amarui, echilibreaza dulceata maltului si actioneaza ca un conservant. Drojdia fermenteaza si ajuta la obtinerea alcoolului.
 

Consumata cu moderatie, berea este benefica


Berea, ca si vinul, atunci cand este consumata in cantitati moderate, are o serie de proprietati benefice pentru organism. Alcoolul din bere mareste nivelul de colesterol bun, reduce riscul de atacuri de inima si protejeaza sistemul cardiovascular.

De asemenea, mareste sensibilitatea insulinei si reduce riscul de diabet. Deoarece contine foarte multe fluide, berea reduce si riscul de cancer de vezica urinara si pietre la rinicihi.

Specialistii recomanda consumul a unui pahar de bere zilnic, pentru femei, si doua pahare pentru barbati.
 

Cauzele "burtii de bere"


Burta de bere nu este cauzata in special de consumul de bere, ci de excesul de calorii. Orice tip de calorii, fie ca provin de la consumul de alcool, bauturi carbogazoase sau mancaruri grase, mareste volumul de grasime abdominala. Insa, cel mai adesea, excesul de alcool este asociat cu depozitele de grasime in zona taliei.

In general, consumul necontrolat de alcool este asociat cu depunerile de alcool in special in zona abdominala, deoarece ficatul nu transoforma alcoolul in energie, ci in grasime. Berea este adesea responsabila pentru celebra "burta de bere", deoarece este usor de consumat si racoritoare, iar consumatorii uita de caloriile pe care le contine.

O sticla de bere obisnuita are peste 150 de calorii, insa atunci uiti numarul sticlelor consumate, lucrurile se agraveaza. Nu uita, ca de obicei, berea este consumata alaturi de alimente grase si sarate, care contin foarte multe calorii. De asemenea, alcoolul mareste apetitul alimentar.
 

De ce grasimea se acumuleaza in jurul taliei?


Atunci cand consumi mai multe calorii decat arzi, excesul este stocat sub forma de grasime. Locul in care organismul depoziteaza grasimile este influentat de varsta, sex si hormoni. Corpul femeilor contine mai multa grasime subcutanata decat barbatii, iar caloriile suplimentare ajung pe brate, coapse si fese, dar si pe abdomen. Barbatii in schimb, acumuleaza cea mai mare parte a grasimilor in jurul taliei.

Burta de bere este mai proieminenta in randul persoanelor de varsta a doua sau a treia, deoarece pe masura ce inaintam in varsta, devenim ma putin activi si acumulam kilogramele mult mai usor.

De asemenea, si declinul hormonal isi pune amprenta asupra depozitelor de grasime. Si fumatorii se confrunta cu depozite de grasime in jurul taliei.
 

Riscurile burtii de bere


Grasimea abdominala este un factor de risc pentru diabet, hipertensiune sau afectiuni cardiovasculare. De asemenea, este responsabila si pentru numeroase dereglari hormonale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului