Boli

# optiuni tratament #bursita #tratament

Bursita: Ce este aceasta si care sunt optiunile de tratament

Bursita este o afectiune care apare la nivelul articulatiilor, atunci cand saculetii cu lichid, aflati in aceasta zona, se inflameaza si se produce o semnificativa reducere a libertatii de miscare. Bursita poate fi localizata la umeri, cot, sold, genunchi, calcai. Afectiunea poate fi tratata cu medicamente si doar in cazuri rare se ajunge la interventie chirurgicala.

 

 

Bursitele sunt afectiuni cronice sau acute ce pot sa apara la categorii de varsta diferite, in functie de tipul de activitate desfasurata de fiecare persoana in parte. Miscarile repetitive, la nivelul articulatiilor folosite des, pot duce la aparitia bursitelor.

Ce este bursita?

La nivelul articulatiilor, implicate in buna functionare a aparatului locomotor, exista formatiuni de tipul unor saculeti, plini cu lichid, al caror rol este acela de a reduce frecarea dintre suprafete. Muschii, tendoanele si oasele, formatiuni implicate in realizarea deplasarilor sunt protejate de pernutele cu lichid, astfel incat omul sa poata efectua miscarile de flexie-extensie, fara durere. Inflamarea saculetilor cu lichid duce la aparitia bursitei, cu dureri si limitari ale miscarilor. 

Diagnosticarea bursitei

Medicul specialist este cel care, dupa efectuarea examinarii fizice si pe baza informatiilor furnizate de pacient, poate recomanda investigatii suplimentare pentru un diagnostic corect si complet.

O consultatie reumatologica este importanta nu doar in cazul persoanelor varstnice, ci si pentru tineri si sportivi, care realizeaza miscari repetitive si se confrunta cu dureri la nivelul articulatiilor.

Sunt si situatii in care specialistul poate decide ca este nevoie de analize de sange, teste radiologice si imagistice suplimentare, dar si biopsie sau analiza lichidului din jurul inflamatiei.

Tipuri de bursite

Asa cum spuneam anterior, localizarea afectiunii are loc la nivelul unor articulatii diferite, care sustin miscarea si care sunt supuse perioric unor actiuni repetitive. Articulatia umarului, cea a cotului, soldului, genunchiului, calcaielor sau glezna pot genera dureri pe fondul aparitiei bursitei.

Simptomele bursitei

  • Durere;
  • Inflamatie;
  • Inrosirea zonei afectate;
  • Incalzirea zonei;
  • Limitarea miscarilor;
  • Tensiune articulara sau senzatia de intepenire;
  • Sensibilitate locala, pe fondul ingrosarii burselor.

Cauzele aparitiei bursitei

  • Suprasolicitarea mecanică a articulației, prin miscarile repetitive efectuate;
  • Mentinerea unei pozitii pentru o perioada mai lunga de timp - statul in genunchi;
  • Activitatea traumatica unica;
  • Sangerea burselor seroase;
  • Ca urmare a unei infectii de la o rana, taietura, intepatura;
  • Pe fondul existentei altor probleme de sanatate, precum diabetul, afectiuni tiroidiene, guta, lupus etc;
  • Incaltamintea neadecvata, purtata frecvent.

Tratamentul bursitei

In majoritatea cazurilor medicul poate recomanda utilizarea unor produse antiinflamatoare, tratament medicamentos sau unguente. Doar in situatia bursitei infectioase, specialistul va prescrie un antibiotic pentru mentinerea sub control a infectiei.

Disconfortul si ameliorarea simptomelor dureroase se poate obtine si prin aplicarea locala a unei pungi cu gheata. Atunci cand durerea si inflamatia nu dispar, tratamentul poate sa fie schimbat de medic, iar administrarea corticosteroizilor, cu prescriptie medicala, poate ajuta la obtinerea unor rezultate rapide.

Tratamentul va fi eficient daca reusiti sa inlaturati cauzele care au dus la aparitia simptomelor neplacute. Acest lucru poate insemna odihna mai multa, renuntarea la pantofii inconfortabili, reducerea activitatilor sportive sau chiar oprirea antrenamentelor o perioada.

Persoanele in varsta pot resimti nevoia de a avea un sprijin, iar utilizarea carjelor poate fi solutia potrivita.

Alte metode de tratament care va pot fi recomandate de medic sunt recuperarea medicala, fizioterapia, kinetoterapia. Toate miscarile vor fi realiza sub supravegherea fizioterapeutilor, astfel incat sa nu se produca o noua leziune a zonelor afectate.

Doar in situatii rare se ajunge la operatie, iar chirurgul va drena lichidul acumulat in exces sau chiar va indeparta pungulita cu lichid afectata.

Masuri preventive

  • Incalzirea articulatiilor si a muschilor inaintea realizarii exercitiilor fizice;
  • Mentinerea unei greutati corporale normale, cu o dieta echilibrata;
  • Odihna si pauze intre sesiunile de miscari repetitive;
  • Utilizarea unor dispozitive medicale adecvate in zona articulatiilor supuse unor activitati repetitive;
  • Evitarea miscarilor care duc la aparitia durerilor la nivelul articulatiilor;
  • Mentinerea unei posturi corecte a corpului in miscare, dar si in repaus.

Bursita este o afectiune care poate fi tratata daca este diagnosticata la timp. In situatia in care simptomele afectiunii sunt ignorate sau nu este administrata schema completa de tratament prescrisa de medic, bursita poate deveni cronica, ceea ce inseamna ca poate sa apara ruptura de tendon.

FOTO: Unsplash.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului