Boli

#probleme vedere #boli oculare #copii

Bolile oculare ale copiilor si cele mai noi tratamente

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi ale noastre si, in calitate de parinte, poate fi inspaimantator sa afli ca micutul tau risca sa sufere de orice deficienta de vedere. Cu toate acestea, ii indemnam pe parinti sa nu intre in panica inutil.

Desi este esential sa se afle din timp orice potential minim sau potential de deteriorare a vederii, exista acum optiuni de tratament mai eficiente si mai putin invazive ca oricand pentru o varietate de afectiuni.

Mai jos, am prezentat cele mai frecvente afectiuni oculare gasite la copii si unele dintre cele mai eficiente tratamente pe care chirurgii si medicii oftalmologi calificati de azi le folosesc pentru a le corecta.

Astigmatism

Astigmatismul este o imperfectie tratabila care poate aparea alaturi de hipermetropie si miopie. Este cauzat de o curbura inegala a lentilei ochiului sau a corneei. Ca urmare, lumina care intra in ochi nu se concentreaza pe un singur punct de pe retina copilului.

Unele dintre simptomele astigmatismului includ incordarea ochilor, durerile de cap si strabismul, deoarece astigmatismul provoaca neclaritate la toate distantele.

Ochelarii, lentilele de contact si chirurgia corectiva sunt cele mai frecvente tratamente moderne pentru astigmatism. Interventiile chirurgicale precum LASIK sunt, de asemenea, foarte utile pentru cei care nu doresc sa poarte ochelari, desi pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani  sau mai mult pentru a se califica pentru aceasta interventie chirurgicala.

Epifora copilariei

Lacrimarea excesiva, cunoscuta si sub numele de epifora, poate fi diagnosticata in foarte multe cazuri la copii. Se poate dezvolta si mai tarziu in viata. Cand este prezent la un sugar, este de obicei semnul unui sistem de drenaj lacrimal blocat. Acest tip de epifora se imbunatateste adesea fara tratament in primul an de viata al copilului.

Cu toate acestea, daca nu exista nicio imbunatatire, exista mai multe optiuni de tratament nechirurgical.

Daca aceste tratamente mai putin invazive sunt ineficiente, medicul dumneavoastra va poate sugera o interventie chirurgicala care sondeaza sistemul de drenaj lacrimal.

Exista si alte cauze mai severe ale epiforei din copilarie, inclusiv glaucomul pediatric si boala suprafetei oculare, care necesita alte planuri de tratament.

Ochi uscati

Oboseala digitala a ochilor a fost intotdeauna o problema pentru adultii care lucreaza la calculator, dar odata cu utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor si tabletelor, acum este, de asemenea, o problema serioasa pentru copii. Nu clipim cu aceeasi frecventa atunci cand petrecem mult timp uitandu-ne la ecranele noastre; persoana medie clipeste la fiecare 10 secunde, dar clipim mult mai putin cand folosim un dispozitiv.

La randul nostru, putem obtine tulburari digitale ale ochilor si ochi uscati, care pot provoca leziuni pe termen lung. Cu toate acestea, exista o multime de optiuni pentru prevenirea acestuia.

Cel mai eficient mod de a evita aceasta afectiune a vederii nu necesita nici macar un medic: faceti pauze regulate de la dispozitive. Setati un cronometru de bucatarie pentru a va reaminti copiilor (si dvs.) sa se indeparteze de ecranele lor la fiecare zece pana la douazeci de minute.

Cu toate acestea, acest lucru poate sa nu fie suficient pentru cei care sufera de ochi uscat cronic. Tratamentele moderne au continuat sa se imbunatateasca si exista numeroase optiuni de tratament:

  • Medicamente: medicamentele recent dezvoltate, pot ajuta la prevenirea inflamatiei la nivelul ochilor, iar picaturile de ochi cu lubrifianti pot ajuta la mentinerea ochilor umezi.
  • Sistem de pulsatie: Sistemul Lipiflow foloseste pulsatii termice pentru a goli glandele ochiului si de a imbunatati lubrifierea. Este o simpla procedura ambulatorie.
  • Stimulare intranazala: Neurostimulatorul TrueTear Intranasal utilizeaza impulsuri de energie, livrate in nas, pentru a incuraja o crestere naturala a productiei de lacrima.

Hiperopie (hipermetropie)

Hipermetropia este o afectiune in care copiii pot vedea obiectele indepartate mai clar decat cele care sunt mai aproape de ei. Ochii sunt adesea mai mici decat media si aceasta trasatura poate fi mostenita.

In timp ce unele cazuri de hipermetropie pentru sugari si copii sunt temporare, niveluri mai ridicate de hipermetropie pot preveni dezvoltarea vizuala normala si pot provoca pierderi vizuale permanente sau ochi incrucisati.

Multi copii beneficiaza de ochelari de prescriptie medicala, dar exista si cateva solutii noi: 

  • Incrustari de schimbare a luminii: implantate sub corneea ochiului pentru a clarifica vederea.
  • Programe de formare a ochilor: exista mai multe programe noi de formare a ochilor si aplicatii, precum GlassesOff, despre care cercetarile sugereaza ca pot imbunatati vederea in timp dar discutati inainte cu medicul oftalmolog pediatru.

Mi opie

Miopia se refera la o afectiune in care copilul poate vedea obiecte mai aproape de ei mai clar decat poate vedea obiecte care sunt mai departe. Desigur, intr-o anumita masura, majoritatea oamenilor pot vedea obiecte mai apropiate mai clar decat cele care sunt departe.

Cu toate acestea, miopia devine mai problematica atunci cand un individ stramba, trebuie sa tina obiecte aproape de fata pentru a o vedea sau sta foarte aproape de televizoare sau de ecranele computerului. De asemenea, poate contribui la ambliopie (ochiul lenes).

Miopia este tratata cu mare succes cu ochelari pentru copii mici si cu interventii chirurgicale de refractie precum LASIK la adolescentii si adultii mai in varsta. De asemenea, ca si in cazul hipermetropiei, noile progrese tehnologice, cum ar fi incrustarile care schimba lumina si programele de formare a ochilor, pot fi benefice.

Cataracta pediatrica

Innorarea sau opacitatea lentilei oculare este cunoscuta sub numele de „cataracta”. Cataracta poate duce la vedere incetosata, in functie de locatia si dimensiunea lor. Desi asociem de obicei cataracta cu adultii mai in varsta, acestea pot aparea si la copii foarte mici si chiar pot fi prezente la nastere.

Este vital sa diagnosticati cataracta la sugari si copii mici cat mai devreme posibil sau sa riscati intarzieri in dezvoltarea vizuala. Simptomele cataractei pediatrice includ zone albe pe pupila si / sau nealiniere a unuia sau a ambilor ochi.

Daca cataracta obstructioneaza semnificativ vederea copilului sau pare sa se inrautateasca, tratamentul poate include o interventie chirurgicala moderna. Dupa interventie chirurgicala, este adesea necesar un tratament suplimentar.

Glaucom pediatric

Presiunea ridicata in ochi este cunoscuta sub numele de glaucom. Aceasta presiune poate duce la deteriorarea nervului optic si, ca rezultat, poate duce la pierderea permanenta a vederii. Glaucomul pediatric este foarte rar, dar poate aparea la nou-nascuti sau in orice moment al copilariei. Simptomele asociate includ lacrimarea, clipirea, sensibilitatea la lumina, roseata ochilor si corneea tulbure.

Mai multe optiuni chirurgicale pot ajuta la scaderea presiunii in ochi, inclusiv trabeculectomia si goniotomia, ambele deschizand canalele de drenaj ale ochiului.

O alta optiune numita chirurgie microinvaziva a glaucomului a fost dezvoltata recent. Se pare ca are mai putine efecte secundare si provoaca mai putine traume oculare.

Ptoza palpebrala pediatrica

Ptoza se refera la caderea involuntara a pleoapei superioare si poate aparea atat la copii, cat si la adulti. Ptoza congenitala se observa la nastere, dar ptoza non-congenitala se poate intampla in orice moment al vietii. Afectarea este cauzata de o slabiciune a muschilor care ridica pleoapa superioara.

O pleoapa superioara „cazuta” restrictioneaza lumina care trece prin retina, provocand o vedere neclara. De asemenea, poate provoca ambliopie (ochiul lenes) sau, daca nu este tratata, pierderea permanenta a vederii.

Unul dintre simptomele mai vizibile ale ptozei este o postura de „barbie in sus” la copii, adica isi ridica barbia mai sus decat de obicei pentru a permite mai multa lumina in ochi.

Daca ptoza este semnificativa sau progresiva, chirurgia este tratamentul preferat.

Retin opatia prematuritatii

Retinopatia prematura apare din cauza dezvoltarii anormale a vaselor de sange la sugarii care se nasc prematur. Nu este intotdeauna detectata imediat, deoarece dificultatile vizuale initiale pot fi usoare.

Cu toate acestea, desi se poate imbunatati spontan la unii sugari, poate fi, de asemenea, o afectiune progresiva. In acest caz tulburarile de vedere pot fi severe si pot necesita tratament cu laser. Este crucial sa tratati retinopatia de indata ce se constata orice simptom, deoarece poate duce la numeroase complicatii, inclusiv strabism, miopie, cataracta sau chiar detasare de retina, avand ca rezultat orbire. Toti sugarii prematuri ar trebui sa fie examinati pentru aceasta afectiune la nastere.

Strabism

Nealinierea ochilor, cunoscuta si sub numele de strabism , poate lua mai multe forme diferite, inclusiv:

  • Ochii rotiti spre interior (esotropie)
  • Ochii intoarsi spre exterior (exotropia)
  • Ochii intorsi in sus (hipertropie)
  • Ochii intoarsi in jos (hipotropie)

Atat dezalinierea intermitenta, cat si cea cronica pot fi clasificate ca strabism. Strabismul poate aparea la orice varsta - nou-nascut, in timpul copilariei sau chiar la varsta adulta. Copiii cu strabism prezinta un risc deosebit de ambliopie (ochi lenes).

Daca tratamentul nu este furnizat devreme, copiii pot avea chiar o pierdere permanenta a vederii. Strabismul la adulti poate duce si la vedere dubla (diplopie).

Exista numeroase optiuni de tratament moderne pentru aceasta afectare, in functie de cauza principala, inclusiv un plasture pentru ochi, injectii cu Botox, ochelari si interventii chirurgicale.

Interventia timpurie este cheia

Cea mai mai provocare in cazul unei tulburari de vedere a copilului este detectarea timpurie a problemei. Indiferent de simptomele pe care le observati, indiferent daca sunt lacrimi, curgerea ochilor, strabismul, dificultati de recunoastere a obiectelor (apropiate sau indepartate), ochi lenes sau orice alte probleme oculare, este esential sa programati o intalnire cu o clinica oftalmologica, cat mai curand posibil.

Marea majoritate a afectiunilor oculare ale copiilor pot fi abordate timpuriu si pot duce la efecte nedurabile sau foarte minime, dar numai daca exista o interventie timpurie si un consult la o clinica de oftalmologie pediatrica Bucuresti www.kidoptik.ro.

Surse foto: kidoptik.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare