Boli

#simptome #psoriazis #boli ale gingiei

Bolile gingivale pot duce la psoriazis (studiu)

Persoanele care sufera de afectiuni gingivale cronice sunt mult mai supuse riscului de a dezvolta psoriazis, comparativ cu cele care nu au probleme la nivelul danturii. Aceste este rezultatul unui studiu realizat de curand in Taiwan.

Cercetatorii taiwanezi au descoperit ca dintr-un grup de 230.000 de oameni care sufera de boli gingivale, peste 54% dintre acestia risca sa dezvolte o boala de piele precum psiroazis in urmatorii cinci ani.

Psoriazisul este o boala dermatologica, care se manifesta prin aparitia unor placi tegumentare ingrosate, rosiatice. De regula, aceste leziuni apar la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mainilor si picioarelor.

Pe de cealalta parte, bolile gingivale sunt responsabile si de aparitia unor alte afectiuni, printre care boli de inima, boli de stomac si chiar dementa.

Gingivita si paradontita sunt doua dintre cele mai comune afectiuni gingivale, care pot sa apara chiar si in cazul persoanelor tinere. Lipsa unei igiene corecte, lipsa detartrajelor, periajelor profesionale, lipsa periajului interdentar si a utilizarii atei dentare sunt cei mai importanti factori care provoaca aparitia acestor boli gingivale.


Cum sa previi bolile gingivale


In primul rand, periajul zilnic este absolut necesar. Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi si nu uita sa folosesti ata dentara si apa de gura. Nu uita insa ca igiena dentara nu consta intr-un periaj haotic la nivelul dintilor. Nu ignora niciodata peretii interiori ai dintilor, acolo unde se depune tartrul si se dezvolta bacteriile. Ca urmare a acestor doua lucruri apar bolile gingivale, care se fac, la randul lor, vinovate de bolile de inima, dementa si, mai nou, psoriazis.

De asemenea este recomandat sa mergi, din 6 in 6 luni, la medicul dentist pentru periaj si detartraj. La primele semne de boli gingivale, medicul va face un detartraj subgingival si va aplica o crema-tratament cu antibiotic. In cazul in care boala gingivala este intr-un stadiu incipient, medicul poate recomanda doar o apa de gura pe baza de clorhexidina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului