Boli

#unghii #par #boli rare # boli bizare

Boli rare: Strania poveste a femeii careia in loc de par ii cresc unghii

Shanyna Isom este o americanca in varsta de 28 de ani care sufera de o boala extrem de ciudata, iar cazul sau este unic in lume. Cosmarul femeii a inceput in momentul in care a luat niste medicamente banale pentru astm, care i-au dat o reactie alergica extrem de bizara. A doua zi dupa ce a luat aceste medicamente ea s-a trezit ca, in loc de par, organismul sau a inceput sa produca unghii.

Medicii, neputinciosi in fata acestui caz

Desi Shanyna sufera de aceasta afectiune inca din anul 2009, medicii nu au reusit sa depisteze boala de care sufera femeia, insa ei au reusit sa descopere ca organismul sau produce de 12 ori mai multe celule epiteliale pe fiecare folicul de par, ceea ce face ca parul sau sa fie inlocuit de unghii.

Cosmarul lui Isom a inceput in septembrie 2009, cand a avut o reactie alergica la steroizi din cauza unor medicamente administrate pentru astm. Din acel moment, viata sa s-a schimbat practic peste noapte, iar in cateva luni corpul sau a fost acoperit de aceste celule ciudate.

Primele simptome ale bolii au aparut mai intai pe picioarele femeii. Acestea s-au umflat subit si s-au innegrit. Isom a consultat mai multi specialisti in acest sens, insa nimeni nu a reusit pana acum sa gaseasca un tratament care sa o vindece.

Corpul sau va fi acoperit in intregime de unghii

In cazul in care nimeni nu va reusi sa gaseasca un leac pentru boala sa, tanara risca ca in scurt timp corpul sau sa fie acoperit in intregime de unghii.

"Cruste negre ies din pielea sa. Unghiile vor creste atat de mult incat acestea vor iesi la suprafata, iar apoi se vor regenera. De asemenea, daca le atingi, acestea se lipesc de tine", a povestit mama tinerei, Kathy Gary.

Boala lui Isom a afectat nu doar pielea sa, dar si sistemul osos, de aceea ea are nevoie de ajutor pentru a se ridica din pat sau pentru a merge.

Medicii de la Johns Hopkins Medical Center din Baltimore, unde Isom este tratata, spun ca tanara este singura persoana din lume care sufera de aceasta boala atat de bizara.

Costuri imense pentru tratament

In prezent, medicii au reusit sa gaseasca un tratament pentru tanara, prin care sunt controlate simptomele bolii. Acum, Isom reuseste sa mearga singura, cu ajutorul unui baston si uneori chiar si pe cont propriu.

Pana sa se ajunga insa la acest tratament, familia lui Isom a cheltuit toate economiile pe care le avea, iar acum resursele financiare sunt practic nule. Statul nu suporta decat cheltuielile a cinci medicamente dintre cele 17 de care are nevoie tanara, insa cazul sau a impresionat mai multe fundatii, care au reusit sa stranga pentru ea bani. Cheltuielile de pe facturile medicale se ridica insa la suma imensa, de aproape un sfert de milion de dolari, iar Isom se teme ca nu va mai putea continua tratamentul care ii poate salva viata.

Pana acum insa, Isom nu a fost nevoita sa intrerupa tratamentul, datorita ajutorului dat de fundatiile de caritate. Ea ia in prezent nu mai putin de 25 de medicamente pe zi si asteapta rezultatele testelor genetice prin care medicii pot afla indicii importante in ceea ce priveste declansarea acestei boli atat de ciudate.



Sursa foto: picasaweb.google.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare