Boli

#miros urat #boli rare #boli ciudate #sindromul mirosului de peste

Boli rare: Sindromul mirosului de peste, afectiunea care te izoleaza de restul lumii!

Soarta crunta pentru o femeie care conduce o firma din Marea Britanie. Ellie James, in varsta de 44 de ani sufera de trimetilaminuria, una din bolile rare cauzate de lipsa unei enzime din organism. Denumita si sindromul mirosului de peste, trimetilaminuria este un adevarat blestem pentru cei afectati de aceasta, transpiratia, urina si rasuflarea lor raspandind un puternic miros de peste si oua alterate.

Boala recunoscuta recent

Trimetilaminuria este o afectiune care este intalnita de secole, dar a fost recunoscuta ca boala abia de trei decenii. In mod curios, boala este mai raspandita in randul femeilor decat al barbatilor, cercetatorii nedeslusind inca acest mister.

O ipoteza luata in calcul este ca anumiti hormoni feminini, precum progesteronul sau estrogenul, agraveaza simptomele acestei boli. Practic, organismul bolnavilor nu reuseste sa proceseze trimetilamina, un compus chimic intalnit in alimente, intr-un compus oxidat inodor.

Apare la pubertate

Cele mai multe persoane diagnosticate cu sindromul mirosului de peste au raportat aparitia primelor simptome la varsta pubertatii. Boala se manifesta diferit, in unele cazuri mirosul fiind foarte puternic si constant, in altele facandu-se simtit ca un iz slab.

Cu toate acestea, cercetatorii au constatat ca femeile care au aceasta boala raspandesc un miros pregnant in perioadele premergatoare si in timpul ciclului menstrual. Acestia nu exclud ca stresul si anumite diete severe sa declanseze aparitia simptomelor.

Afectiune genetica

Boala urat mirositoare este cauzata de lipsa unei enzime produsa de ficat, FMO3. In lipsa acesteia, organismul nu poate procesa trimetilamina din lapte, cafea, carne si peste. Boala poate fi transmisa genetic generatiilor urmatoare.

Ellie, bataia de joc medicilor

Pentru Ellie James, ultimii 14 ani au fost un adevarat chin, in conditiile in care pana si medicii insistau sa ii recomande o igiena corporala adecvata in locul unui tratament.

"Nimeni nu ma credea. Medicii imi tineau teorii despre igiena. Le-au trebuit 7 ani ca sa imi puna diagnosticul", povesteste britanica. Simptomele ei au aparut in jurul varstei de 30 de ani, iar initial femeia a crezut ca pisica ei a adus un animal mort in casa.

Urmatorii ani au fost unii marcati de izolare, Ellie fiind tinta barfelor de la birou si primind la fiecare aniversare cadouri sub forma de sapun si parfumuri. In lipsa unui medicament, femeia a adoptat o dieta cu alimente care sa contina cat mai putina trimetilamina.

Sursa foto: dailystar-uk.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare