Boli

#boli ciudate #boli rare #fetita fara nas #boli congenitale #arhinia

Boli rare: Incredibila poveste a fetitei care s-a nascut fara nas

Tessa Evans are un an si sapte luni si in ciuda faptului ca s-a nascut fara nas, este una dintre cele mai adorabile si voioase fetite. Tessa s-a nascut cu arhinia, o boala congenitala care a fost diagnosticata la doar 47 de cazuri in intreaga literatura medicala. Cu toate ca anomalia a fost depistata inca din sarcina, iar parintii au fost sfatuiti sa renunte la fetita, acestia au decis sa ignore sfaturile medicilor si sa aduca pe lume ceea ce este, in viziunea lor, un copil perfect.

Tessa, fetita care s-a nascut fara nas

Tessa, fetita fara nas, asa cum a fost numita de presa britanica si nu numai, sufera de arhinia, o anomalie congenitala foarte rara, care o impiedica sa miroasa. Parintii fetitei au decis sa faca publica povestea Tessei pentru a oferi speranta si nadejde si altor parinti care au copii diagnosticati cu dizabilitati.

Desi fetita nu poate mirosi, ea poate tusi, stranuta sau raci la fel ca oricare alt copii. Pe langa nedezvoltarea organului mirosului, Tessa s-a nascut si cu probleme de vedere. La varsta de 11 luni, a suferit o interventie chirurgicala in vederea recuperarii vederii la ochiul stang, insa, din pacate, operatia a esuat, iar in prezent, Tessa vede doar cu ochiul drept.

Dezinformarea, mai grava si sfasietoare decat boala in sine

Potrivit parintilor Tessei, problemele medicale ale fetitei nu au fost nici pe departe cel mai mare obstacol pe care l-au avut de infruntat.

Dezinformarea cu privire la aceasta boala a fost cea mai mare problema cu care s-au confruntat inca din timpul sarcinii, cand medicii au descoperit anomalia congenitala si le-au recomandat sa termine sarcina inca din stadiu incipient. Acestia au refuzat sa asculte sfatul medicilor. Dupa o documentare atenta, au iesit in fata presei pentru a atentiona viitorii parinti ca bebelusii nascuti cu arhinia nu sunt condamnati la o viata de chin sau fara sansa.

Tessa este programata pentru prima interventie chirurgicala in care medicii vor incerca sa ii puna un nas artificial, astfel incat fetita sa duca o viata cat mai normala si sa nu mai fie victima rautatilor celor din jur.

In ciuda diformitatii de care sufera Tessa, parintii si apropiatii ei o descriu ca fiind unul dintre cei mai voiosi si plini de viata copii. Mama ei a marturisit ca, din prima zi de viata, Tessa zambeste continuu si reuseste, prin vivacitatea de care da dovada, sa cucereasca inimile tuturor celor care ajung sa o cunoasca.



Sursa foto: nydailynews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare