Boli

#boli rare #Boli rare in lume #Leucodistrofia

Boli rare in lume: Barbatii care intineresc, in loc sa imbatraneasca

Doi frati din Marea Britanie sufera de o boala neobisnuita care aduce aminte de filmul "Strania poveste a lui Benjamin Button". Ceea ce este diferit la barbatii englezi fata de personajul interpretat in film de Brad Pitt este faptul ca cei doi au fost diagnosticati de abia la 39, respectiv 42 de ani, spre deosebire de Benjamin Button, care se naste batran.


Copii la 40 de ani

Matthew, in varsta de 40 de ani si Michael Clark, in varsta de 43 de ani, s-au nascut si au trait o viata normala pana in apropierea varstei de 40 de ani, cand au inceput sa manifeste comportamentele unor copii, suferind astfel un regres comportamental.

Cei doi au trait normal, au avut locuri de munca, si-au intemeiat o familie si, poate cel mai important, nu au manifestat semne de boala. Michael a fost artilerist in cadrul Fortelor Aeriene ale Regatului Unit, iar Matthew a lucrat intr-o fabrica de chipsuri, a fost casatorit si are o fiica de 20 de ani, care la randul ei are un copil.

Din cauza bolii de care sufera, cei doi frati si-au pierdut locurile de munca si familiile si au ajuns sa fie iar ingrijiti de catre parinti, la fel ca in copilarie. Parintii, in varsta de 60 de ani, au declarat ca s-au simtit neputinciosi cand si-au vazut fiii ajunsi la maturitate redevenind copii, noteaza telegraph.co.uk.


Leucodistrofia, boala care le-a schimbat viata

Cand comportamentul lor a inceput sa se schimbe, cei doi frati au mers la medic si au fost diagnosticati cu leucodistrofie, o boala neurologica ce afecteaza creierul, sistemul nervos si maduva spinarii. Ceea ce este atipic la cei doi barbati din Marea Britanie este ca au fost afectati la maturitate, in conditiile in care leucodistrofia afecteaza de regula nou-nascutii, care nu se pot dezvolta normal.

"La inceput, au fost lucruri mici, nu raspundeau la mesaje si la telefon. Cand, in sfarsit, reuseam sa dau de ei, imi spuneau ca nu avut credit, ceea ce nu le statea deloc in fire", a povestit Anthony Clark, tatal celor doi, potrivit "Daily Mail".

Specialistii au estimat ca varsta mintala a celor doi frati care sufera de leucodistrofie este zece ani.

"Iesim cu ei in oras si sunt atrasi de cele mai copilaresti lucruri. (...) Si, asemenea copiilor, au crize in care tipa fara sa intelegem de ce. In fiecare dimineata trebuie sa jucam un joc de familie ca sa-i scoatem din aceasta stare", a mai spus tatal celor doi.


Ingrijiti ca in copilarie

Parintii celor doi frati au renuntat la planurile lor de a-si petrece batranetea intr-o zona mai calda (Spania) si s-au mutat din nou cu cei doi baieti pentru a-i ingriji. Le-au cumparat jocuri si desene animate si ii invata cum sa se poarte.

Aceasta boala apare si in filmul "The curious case of Benjamin Button" ("Strania poveste a lui Benjamin Button"), bazat pe nuvela omonima a autorului american Francis Scott Fitzgerald. Filmul urmareste cazul iesit din comun al unui barbat (Brad Pitt) care se naste batran si pe masura ce timpul trece intinereste, ajungand in cele din urma un bebelus. In cazul celor doi frati, aspectul fizic nu s-a schimbat.

Boala este foarte rara, in Marea Britanie existand doar 100 de cazuri.

Sursa foto: mirror.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare