Boli

#mutatii genetice #boli rare #frica #sentimente

Boli rare: Femeia care nu se teme de nimic!

A fost la un pas sa fie muscata de un sarpe veninos, a fost amenintata cu cutitul si batuta, insa nu s-a temut nici macar o secunda de viata ei, pentru ca nu stie ce este frica. E povestea incredibila a unei femei de 44 de ani din Iowa, Statele Unite ale Americii. Acest lucru se intampla din cauza bolii de care sufera, Urbach-Wiethe, extrem de rara. In situatii in care orice persoana obisnuita ar putea chiar sa moara din cauza fricii, ea nu are nici macar o tresarire.

Potrivit nydailynews.com, femeia sufera de o mutatie genetica care i-a afectat amigdala cerebrala, o parte a encefalului care se ocupa de gestionarea emotiilor, asa cum este si teama.

Doctorii ii studiaza cazul de 30 de ani

Astfel, desi a fost amenintata cu arma si cu cutitul chiar de care sotul ei si a stat la doar cativa centimetri de un sarpe foarte veninos, femeia nu a simtit niciun fior pe sira spinarii.

"Daca ar fi amenintata - lucru pe care ea l-a patit - nu va simti deloc teama pe care noi am simti-o imediat, in mod normal", a explicat Antonio Damasio, un cercetator specializat in neurologie la Universitatea din California de Sud, citat de nydailynews.com.

Amigdala cerebrala trimite mesaje catre celelalte organe ale corpului atunci cand simte apropierea unui pericol, provocand reactii precum cresterea batailor inimii ori transpiratia palmelor. Insa in cazul femeii din Iowa, aceasta parte a encefalului nu functioneaza, fapt pe care medicii il analizeaza de 30 de ani. Singura data cand a simtit o vaga reactie de spaima a fost in momentul in care, in cadrul unui experiment medical, a inhalat dioxid de carbon, gaz care produce de regula atacuri de panica.

In lume mai sunt circa 400 de persoane cu maladia Urbach-Wiethe

"Am aflat de evenimentele neplacute din viata ei de la altii, pentru ca ea nu le-a perceput asa. Drept urmare, femeia nu are niciun fel de traume", a mai spus Antonio Damasio, citat de nydailynews.com.

Ceea ce este si interesant este ca pacienta poate sa simta furia, tristetea ori bucuria.

Potrivit nydailynews.com, in lume mai exista aproximativ 400 de persoane diagnosticate cu boala Urbach-Wiethe.

Oamenii de stiinta nu cauta un leac, ci vor mai intai sa descopere mecanismul de imbolnavire, ca sa poata apoi sa il foloseasca drept tratament pentru cei care sufera de socuri post-traumatice puternice.

Sursa foto: healthspablog.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare