Boli

#boli cardiovasculare #boli de inima #tensiune arteriala #simptome boli cardiovasculare

Boli cardiovasculare frecvente iarna

Simptomele bolilor cardiovasculare se accentueaza in anotimpurile cu temperaturi extreme, dar in special iarna. In functie de stadiul bolii, pacientul se poate simti foarte rau din cauza unor factori precum temperatura scazuta, umezeala s vantul puternic.

Acesti factori sunt devastatori pentru sistemul cardiovascular deoarece acesta este sensibil si reactioneaza, in primul rand si cel mai frecvent, prin modificarea tensiunii arteriale, dar si a frecventei cardiace.
 

Cum actioneaza pacientii de boli cardiovasculare la frig


Cel mai frecvent simptom pe care il intampina pacientii de boli cardiovasculare iarna este ingustarea vaselor de sange. Acest lucru este un fenomen absolut normal pe care organismul il face intocmai pentru a pastra caldura si pentru a mentine o temperatura corporala constanta. In momentul in care acest lucru se intampla, creste presiunea sangelui, iar din acest moment este foarte posibil sa apara un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral.

Persoanele cu cele mai mari probleme sunt acelea care au presiune sanguina ridicata, adica hipertensivii. De asemenea, bolnavii care necesita mentinerea stricta a tensiunii la un nivel constant, cum este cazul persoanelor cu diabet zaharat sau afectiuni renale cronice pot fi victimele unui astfel de caz.

Simtomele se agraveaza si pot face daune mai mari cu cat temperatura scade mai mult, dar de in functie de durata expunerii la frig, de cat de mult poate sa suporte organismul respectiv in mod nostru, de cat de de gros este imbracat pacientul etc.
 

Pentru a reduce riscul de agravare a bolilor cardiovasculare trebuie sa iei in calcul urmatoarele sfaturi:


- imbraca-te cat mai gros, dar cu haine care nu sunt gresle si care nu te obliga sa depui un efort. Pune-ti un sal sau un brau in zona mijlocului si acorda-ti bine gatul si pieptul cu un fular gros.

- evita sa iesi afara in momentul in care este foarte frig (mai ales dimineata si seara, cand temperaturile scad foarte mult) si, de asemenea, evita sa depui efort fizic.

- nu iesi din casa fara fular, caciula si manusi groase care sa iti mentina temperatura corpului la n nivel cat mai potrivit (90% din caldura corpului se pierde pe la cap si gat).

- incalta o pereche de sosete groaase si de cizme imblanite inainte de a iesi din casa, chiar daca nu par frig.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului