Boli

#boli rare # boli bizare #anhidroza #transpiratie corp #imposibilitate transpiratie

Boli bizare. Cand caldura devine dusman de moarte

In vreme ce transpiratia excesiva creeaza disconfort, lipsa transpiratiei poate fi mortala. Si asta pentru ca atunci cand nu transpira, corpul nu se poate raci, ceea ce poate duce la supraincalzire. Boala se numeste Anhidroza sau Simptomul Anhidrotic Ectodermal Dysplasia si este o maladie rara si extrem de periculoasa. In Marea Britanie, spre exemplu, ultimele studii arata ca 400 de persoane din cei 62 de milioane de locuitori sufera de aceasta boala. Pana in prezent nu a fost descoperit un tratament pentru aceasta maladie.

Un baietel trebuie stropit incontinuu cu apa ca sa nu moara

Fred are 5 ani si la prima vedere este un baietel obisnuit, vesel si cu chef de joaca. Insa nu este asa. Trupul plapand al copilului este macinat de o boala cumplita. Baietelul a fost diagnosticat inca de la trei luni cu simptomul Anhidrotic Ectodermal Dysplasia. Mai exact, baiatul nu transpira absolut deloc. Din acest motiv, parintii sai sunt nevoiti sa il stropeasca cu apa de mai multe ori pe zi, pentru ca trupul sau sa nu se incinga mai mult decat ar putea rezista.

Parintii au observat primele semne ale bolii cand micutul avea trei luni. "Ne uitam la televizor. Cand am verificat ce face, am ramas uimita si mi-am strigat sotul. Nu puteam sa ne dam seama ce se intampla. I-am dat jos toate hainele. Era extrem de fierbinte si avea convulsii. Am sunat imediat ambulanta", isi aminteste Sarah Jones, mama lui Fred, citata de realitatea.net.

De atunci, totul a devenit un adevarat cosmar pentru familia din Cornwell, Anglia. Zilele calduroase sunt inspaimantatoare pentru baietel si pentru parintii sai. Fred trebuie ferit de caldura atat vara, cat si iarna si tinut mereu sub observatie. Baietelul trebuie stropit cu apa permanent pentru a tine sub control temperatura corpului sau care poate ajunge foarte repede pana la 40 si chiar 42 de grade Celsius. De aceea, parintii lui Fred si-au dotat locuinta cu tot felul de aparate care sa mentina o temperatura constanta in atmosfera, iar fiul lor sa nu fie nevoit sa transpire.

Maladia crunta i-a afectat si dantura, astfel ca micutului i-au cazut rand pe rand toti dintii de lapte. Din acest motiv, parintii spun ca vor fi nevoiti sa ii faca implanturi cand va mai creste. Probleme are si la nivelul pielii, care se exfoliaza continuu, dar si la nivelul tractului respirator, al unghiilor si al ochilor. Fred James are un frate, care insa nu sufera de aceasta boala rara.

Simptome: halucinatii si coma

Persoanele cu anhidroza nu tolereaza deloc caldura. Ameteala, senzatia de slabiciune, crampele musculare, palpitatiile sunt simptome ale anhidrozei, iar ele pot merge pana la halucinatii si chiar coma, in cazurile severe. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece temperatura lor de baza creste mai repede decat in cazul unui adult.

Afectiunea se poate mosteni pe cale genetica, dar se poate dezvolta si mai tarziu din diverse cauze medicale. Din pacate, pana in acest moment nu a fost gasit un leac pentru aceasta boala rara, ci doar tratamente care sa amelioreze simptomele.

Sursa foto: monitorulcj.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului