Boli

#boli ochi # boli bizare # ce este adniv # boli vedere #tratament boli

Boala misterioasa care iti face ochii sa sangereze

Afectiunea genetica rara denumita ADNIV (Autosomal Dominant Neovascular Inflammatory Vitreoretinopathy) are cateva sute de victime la activ care isi pierd vederea din cauza bolii. Insa pentru o familie din Statele Unite ale Americii, denumirea afectiunii are ecouri mult mai sumbre din cauza efectelor produse in timp.

5 generatii de orbi

Jerry Jackson si familia sa au devenit studiu de caz pentru oftalmologii si geneticienii de la Universitatea din Iowa, dupa ce s-a descoperit ca din totalul de 123 de oameni diagnosticati cu ADNIV pe teritoriul Statelor Unite, 84 fac parte din aceeasi familie. Timp de cinci generatii, in familia Jackson nu s-a nascut nicio persoana care sa scape de blestemul acestei afectiuni.

"Aveam 20 de ani cand au inceput hemoragiile pe retina. La inceput vedeam pete, dar apoi am pierdut vederea cu totul", isi aminteste Jerry Jackson venirea intunericului in viata sa. Evenimentul s-a petrecut in 1967 si, in ciuda interventiilor medicale, nu s-a putut face nimic pentru tanarul Jerry Jackson. Aceleasi simptome le prezentasera de-a lungul timpului strabunica, bunica si mama sa. Acum si fiicele lui Jackson poarta acelasi stigmat.

Studiu unic

Universitatea din Iowa este singura din lume care are un program de studiu pentru ADNIV. Aceasta pentru ca 84 dintre cele 123 de cazuri se regasesc in randul familiilor din Iowa, boala fiind transmisa genetic de la un stramos comun ramas necunoscut. Anul trecut, o echipa de oftalmologi din cadrul Universitatii a reusit sa identifice gena CAPN5 ca fiind responsabila de declansarea bolii. "Este un studiu neobisnuit pentru ca persoanele afectate sunt in familie. Dar acest lucru ne-aajutat sa identificam mai repede gena responsabila de declansarea afectiunii", a explicat Vinit Mahajan, unul dintre coordonatorii studiului.

Tratament in lucru 

Descoperirea facuta in 2013 a aratat ca gena respectiva este responsabila si de alte afectiuni oculare, un eventual tratament la care se lucreaza putand aduce o raza de speranta si in vietile altor nevazatori. De altfel, Jerry Jackson si-a pus si el sperantele in acest leac minune dorindu-si ca nepotii sai sa nu indure acelasi "blestem al sangelui" pe care l-au trait cinci generatii din familia sa.

Foto: people.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare