Boli

#studiu scleroza multipla #scleroza multipla #romani scleroza multipla

Boala din cauza careia pacientii romani pierd 10 ani din viata si care costa statul 91 milioane de euro

Scleroza multipla este cea mai invalidanta afectiune a adultului tanar, varsta medie a pacientilor la momentul diagnosticarii fiind de 37 de ani. in tara noastra, scleroza multipla afecteaza peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. arata rimul studiu national privind impactul economic, medical si social al sclerozei multiple, asupra pacientilor si familiilor acestora, bugetului de stat si societatii in general, realizat de EY Romania, la solicitarea Roche Romania.

In ceea ce priveste aspectul economic si social al bolii, potrivit rezultatelor studiului, costurile totale ale sclerozei multiple in Romania sunt de 412,5 milioane RON anual (91 milioane EUR). Rezultatele analizelor efectuate in cadrul studiului au evidentiat faptul ca 66% din valoarea costurilor totale ale sclerozei multiple reprezinta costuri directe, in timp ce 34% din costurile totale ale bolii, sunt reprezentate de costurile indirecte.

Managementul acestei afectiuni include costuri cu diagnosticarea si monitorizarea bolii, cu tratamentul, costuri generate de servicii clinice, paraclinice, de spitalizare si costuri generate de comorbiditatile asociate bolii. Toate aceste costuri directe generate de pacientii cu scleroza multipla din Romania se ridica la 272 milioane RON anual (60 milioane EUR).

Produsele decontate prin programul national pentru scleroza scleroza multipla reprezinta 5,7% din bugetul medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate in programele nationale cu scop curativ, raportat de CNAS in anul de referinta al studiului.

Un pacient cu scleroza multipla traieste, in medie, cu circa 10 ani mai putin decat o persoana sanatoasa, ceea ce se traduce in costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzata de dizabilitate si decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizatiile de handicap, concediile medicale si transportul pacientului. Valoarea totala a acestor costuri indirecte este de 140,5 milioane RON anual (31 milioane EUR).

Din cauza dizabilitatii, pacientii cu scleroza multipla din Romania pierd un numar total de 2.595 ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR).

„Principalele bariere in accesarea tratamentului, din perspectiva pacientilor, sunt stigma sociala asociata acestei boli, lipsa frecventa a medicamentelor de pe piata din Romania, lipsa interesului personalului medical fata de pacienti, accesul limitat al pacientilor la informatii, ingreunarea accesului la medicamente, lipsa comunicarii intre medici si pacienti si problemele de acces la sistem sistemul de sanatate” , au declarat reprezentantii asociatiilor de pacienti care au contribuit la realizarea acestui studiu.

Printre recomandarile acestui studiu pentru un management mai bun al sclerozei multiple in Romania se numara imbunatatirea calitatii asistentei medicale pentru pacienti, implementarea unor registre de boala pe baza carora sa poata fi concepute politici de sanatate mai eficiente si accesul crescut pentru pacienti la inovatiile terapeutice din acest domeniu.

Structura studiului cuprinde prezentarea generala a afectiunii si a epidemiologiei acesteia (prevalenta si incidenta bolii, profilul pacientului), identificarea si ilustrarea parcursului pacientului (optiunile terapeutice disponibile, dar si accesul si barierele potentiale la tratament), estimarea costurilor directe (diagnostic, tratament, spitalizare, etc) si indirecte ale bolii (pierderi de productivitate cauzate de dizabilitate si deces prematur, pensii de invaliditate, concedii medicale, costuri de transport catre centrele de tratament) precum si estimarea evolutiei pacientilor cu scleroza multipla in intervalul de timp 2018 – 2028.

Scleroza multipla in Romania (an de referinta 2016):

 • cea mai invalidanta boala a adultului tanar

 • in conformitate cu cele mai recente date epidemiologice evidentiate de acest studiu, scleroza multipla este o boala rara in Romania

 • boala afecteaza peste 7.500 de pacienti in Romania

 • dintre acestia, aproximativ 5.000 au accesat sistemul public de sanatate in anul 2016, avand asadar boala activa

 • in fiecare an, sunt diagnosticate 965 de cazuri noi; anual, 74 de pacienti pierd lupta cu boala

 • un pacient cu scleroza multipla traieste, in medie, cu circa 10 ani mai putin decat o persoana sanatoasa

 • boala apare mai des la femei decat la barbati, intr-o proportie de circa 70%

 • nivelul estimat de acces la diagnostic si tratament conform protocoalelor terapeutice raportat de pacientii cu scleroza multipla din Romania este 64%.

 • numarul total de ani de productivitate pierduti din cauza dizabilitatii de pacientii cu scleroza multipla din Romania este de 2.595, cu un cost de productivitate indirect de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR)

Sursa foto: fit-pro.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare