Boli

#website cancer #mituri cancer de san #cancer de san Romania #cancer de san

Boala care omoara o romanca la fiecare trei ore

Cancerul de san este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei si reprezinta principala cauza de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societatii Europene de Oncologie Medicala. In Romania, in fiecare ora este diagnosticat, in medie, un caz nou de cancer de san, iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli.

Pentru a veni in ajutorul pacientelor cat si tuturor celor care doresc sa afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea si tratamentul cancerului de san, despre ce inseamna sa traiesti cu aceasta boala sau despre felul in care poate fi aceasta gestionata, astazi, 25 ocotombrie, a fost lansata platforma educationala www.canceruldesan.ro, primul website ce contine exclusiv informatii detaliate despre cancerul de san.

„Exista in continuare in spatiul public o nevoie de informare cu privire la cancerul de san. Noi credem ca este deosebit de important, mai ales pentru pacientele cu aceasta afectiune si apartinatoriii acestora, sa aiba acces la informatie de calitate, din surse credibile, de la experti in domeniu, medici oncologi, anatomopatologi, chirurgi oncologi, psihologi”, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche Romania.

In cadrul acestei platforme, cititorii pot gasi peste 70 de articole despre cancerul de san, recomandate de Societatea Romana de Radioterapie si Oncologie Medicala, Romanian Breast Cancer Group precum si de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Articolele imbina cunostinte medicale complexe, cu explicatii si abordari prietenoase, usor de inteles si apropiate de cititor.

”Acest demers este unul foarte util si binevenit. Avem nevoie de pacienti cat mai bine informati, care sa inteleaga ce inseamna aceasta boala. Mai mult, cred ca pacientele vor fi bucuroase sa gaseasca, in afara informatiilor medicale, si alte informatii cu privire la asociatiile de pacienti si grupurile de suport precum si detalii legate de campaniile de informare si diagnosticare precoce a acestei maladii”, a adaugat Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

”In ultimii ani s-au facut progrese enorme in ceea ce priveste managementul cancerului de san, iar acum majoritatea femeilor supravietuiesc acestui diagnostic, daca boala este descoperita in stadiu incipient. Educarea pacientelor si a publicului larg cu privire la aspecte de preventie este foarte importanta, insa aceasta ar trebui dublata de introducerea unui program national de screening pentru cancerul de san”, a completat Dr. Dragos Median, Compartimentul Oncologie Ginecologica, Spitalul Clinic Filantropia Bucuresti.

De asemenea, pe acest site, vizitatorii vor putea gasi si informatii inedite despre aceasta boala, mituri si adevaruri despre cancerul de san, precum si linkuri utile catre resurse educationale, grupuri de suport sau ghiduri pentru pacienti.

Stiai ca...

.... in trecut, excrementele viespilor erau folosite ca tratament pentru cancerul de san. Un papirus egiptean recomanda un amestec de creier de vaca si excremente de viespe care se aplica timp de patru zile pe tumorile mamare.

.... prima inregistrare a unei mastectomii practicata intr-un caz de cancer mamar dateaza de peste 1.500 de ani. Documentele vremii dau ca data A.D. 548 si se refera la Theodora, imparateasa Bizantului.

.... cancerul de san se numea in trecut si „boala calugaritelor”, din cauza numarului mare de calugarite afectate de boala. De ce tocmai ele? Pentru ca femeile care isi petrec viata in calugarie, ca si femeile care nu au copii, au un risc mai mare de deces in urma cancerului mamar, ovarian sau uterin, comparativ cu mamele.

... cancerul mamar este mai raspandit la sanul stang decat la cel drept, dar nimeni nu stie exact de ce. Sanul stang are de 5 - 10% mai multe riscuri de a dezvolta cancer decat sanul drept.

... cancerul mamar apare si la caini si la pisici, nu numai la oameni. Desi este mai raspandit la caini decat la pisici, la acestea din urma tinde sa fie mai agresiv.

... si barbatii pot face cancer de san, chiar daca riscul unui barbat de a dezvolta un cancer mamar pe parcursul vietii este de aproximativ 1 la 1000, adica mult mai mic decat al unei femei. Barbatii au tesut mamar, de aceea pot dezvolta cancer mamar.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare