Boli

#tratament meningita #Arina Prunariu #simptome meningita #dumitru prunariu #meningita

Boala care a ucis-o pe nepoata lui Dumitru Prunariu in cateva ore

Familia cosmonautului Dumitru Prunariu este sfasiata de durere, dupa ce Arina, nepoata primului roman care a ajuns in spatiu, s-a facut ingeras, asa cum a anuntat bunicul sau duminica.


”Nepotica noastra Arina s-a facut ingeras. O meningita fulminanta ne-a rapit-o in cateva ore”, a scris mai exact Dumitru Prunariu pe reteaua de socializare.

 

In ciuda eforturilor medicilor, micuta pacienta s-a stins in mai putin de o ora dupa ce a ajuns la Institutul Matei Bals, intr-o stare foarte grava. Potrivit unor informatii neconfirmate, decesul s-ar fi produs in urma unui soc toxico-septic. Germenul care a produs infectia nu a fost inca identificat.

Fetita fusese intr-o tabara, pe Dunare, si apoi cateva zile la mare. 400 de copii sunt verificati de medici dupa moartea nepoatei cosmonautului Dumitru Prunariu.

”Este o tragedie. Toata familia este socata de aceasta drama. Arina a fost in doua tabere, ultima fiind la Capidava (n.r. castru roman in judetul Constanta). Apoi a fost pe Litoral impreuna cu familia. S-au intors duminica la Bucuresti, dar Arina se simtea foarte rau. La inceput, au crezut ca este o toxiinfectie alimentara, dar cand au vazut cat ii era de rau, au chemat ambulanta, care a transportat-o la Spitalul de Boli Infectioase „Matei Bals”. Intr-o ora a murit, in bratele mamei... Suntem toti alaturi de Dumitru Prunariu care trece prin momente cumplite”, a declarat reputatul scriitor Alexandru Mironov, prieten vechi al lui Dumitru Prunariu.


rina era nepoata cea mare a cosmonautului, in varsta de 11 ani. Ea zburat pentru prima data cu un planor la 2 ani si jumatate. ”Primul lucru care a impresionat-o a fost cat de mici se vedeau vacile din aparatul de zbor”, declara Dumitru Prunariu, pentru Gandul, in 2011.

Cum se manifesta meningita

Meningita este o inflamatie a meningelui, adica a membranei care inveleste creierul si maduva spinarii, cauzele ei fiind infectiile virale, fungice, bacteriene.

Meningita bacteriana se instaleaza brusc si este insotita de febra mare (40-41de grade Celsius) si alterarea starii generale. Bolnavul nu suporta lumina (fotofobie), are cefalee difuza, progresanta si chinuitoare, prezinta somnolenta si varsaturi. In timp, starea generala se agraveaza si apar crizele de convulsii.

La sugari, alterneaza perioadele de somnolenta cu agitatie extrema (plans inconsolabil), varsaturi, febra sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii.

Peste tot in lume, deci si in Romania, meningita bacteriana reprezinta o boala extrem de grava prin rata mare de mortalitate de peste 50%, dar si prin sechelele neurologice severe pe care le poate produce.

De aceea, tratamentul meningitei bacteriene se face in spital, sub supraveghere medicala, internarea fiind obligatorie. In functie de gradul de severitate al bolii, se administreaza diferite tipuri de antibiotice, intravenos.


Medicii spun ca cea mai eficienta modalitate de a preveni meningita bacteriana este imunizarea prin vaccinare, recomandata copiilor, cu atat mai mult cu cat acestia, in primii 5 ani de viata nu dispun de o aparare antiinfectioasa solida.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului