Boli

#dependenta #sedentarism #bicicleta #infertilitate #televizor

Barbatii sedentari si dependenti de TV risca sa ramana fara copii

Obiceiul unor barbati de a petrece multe ore in fata televizorului si de a duce o viata sedentara le poate provoca probleme de fertilitate. Pentru prima oara in istorie, un studiu al Universitatii Harvard demonstreaza legatura directa dintre lipsa de miscare a barbatilor si cantitatea scazuta a spermei din aceasta cauza.

Barbatii care stau zilnic minimum trei ore in fata televizorului si sunt, de regula, sedendari sunt cu 50% mai putin fertili decat barbatii activi, care lenevesc rareori in fata micului ecran. Chiar daca medicii au observat in urma cu multi ani ca sedentarismul la barbati afecteaza in mod direct calitatea spermei, cercetatorii din cadrul Universitatii Harvard furnizeaza acum rezultate concrete si concludente, obtinute in urma unui experiment recent.

Fertilitatea barbatilor si sedentarismul

Studiul realizat de Scoala de Sanatate Publica de la Harvard si publicat recent in presa de specialitate, a analizat atent stilul de viata a 189 de barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani, in raport cu indicii lor de fertilitate. Dupa analiza datelor, a reiesit ca:

  • barbatii care stau in fata televizorului peste 20 de ore pe saptamana produc o cantitate de sperma cu 40% mai mica fata de barbatii care nu au acest obicei;
  • barbatii care fac orice fel de miscare peste 15 ore pe saptamana produc cu pana la 73% mai multa sperma decat cei care fac sport mai putin de 5 ore pe saptamana

Legatura directa dintre privitul la televizor vreme indelungata si problemele de fertilitate este explicata de cercetatorii britanici prin faptul ca sezutul continuu supraincalzeste testiculele, influentand astfel productia de material seminal.

Specialistii le atrag atentia barbatilor care vor sa procreeze ca ar trebui sa evite lenjeria intima stramta, precum si condusul masinii perioade lungi, dar si ciclismul. Pana si slujbele care ii obliga pe aspirantii la statutul de parinti sa stea pe scaun de dimineata pana seara pot fi cauze directe ale infertilitatii.

Statistici mondiale despre fertilitatea barbatilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat o serie de statistici interesante despre fertilitatea barbatilor din prezent. Datele sunt, desigur, ingrijoratoare:

  • aproximativ 20% din populatia masculina inregistreaza un numar scazut de spermatozoizi
  • 3% dintre barbatii Planetei sunt infertili (nu produc deloc spermatozoizi functionali)
  • 15% din populatia aflata la varsta reproductiva se confrunta cu probleme de conceptie, de vina in 40% din cazuri fiind infertilitatea masculina.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare