Boli

#avort #cancer de san

Avortul tripleaza riscul de cancer la san

Un singur avort poate tripla riscul unei femei de a dezvolta cancer la san mai tarziu in viata, dezvaluie studii recente.
Oamenii de stiinta sustin ca alaptatul este cheia sanatatii sanilor femeilor si ca daca acest proces nu are loc dupa ce femeia ramane insarcinata sansele ca aceasta sa sufere de cancer la san in viitorul apropiat sunt destul de ridicate.


Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca in timp ce alaptatul protejeaza sanatatea unei femei, avortul, fie el singular sau multiplu , nu face decat sa mareasca riscul de cancer la san.


Studiul publicat in revista Cancer Epidemiology a dezvaluit ca, pe langa consumul de tutun si debutul menopauzei, avortul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltatea acestui tip de cancer. Acesta este al 4-lea tip de cancer in raport cu rezultate similare studiilor realizate in ultimele 14 luni in China, Turcia si SUA.


Totusi, specialistii de la Cancer Research UK au pus la indoiala exactitatea cifrelor si au declarat ca femeile nu ar trebui sa fie ingrijorate in mod nejustificat. Medicul Kat Arney, unul dintre liderii centrului, a mentionat ca „acesta este un studiu realizat pe 300 de femei, deci este foarte posibil sa apara erori statistice”.


In acelasi timp si Colegiul Regal al Obstreticienilor si Ginecologilor a recunoscut ca este posibilitatea sa fie o legatura intre avort si cancerul de san, insa cele mai multe cadre medicale din Marea Britanie raman inca sceptice, cu atat mai mult cu cat un studiu realizat in 2004 la Oxford a concluzionat ca un avort nu sporeste riscul de cancer la san.
In ciuda acestui lucru, unii specialisti sunt de parere ca studiul realizat la Universitatea Oxford nu are o relevanta foarte mare deoarece a fost facut doar pe femei tinere, cu un organism inca foarte sanatos.


De asemenea, un alt fapt care dovedeste faptul ca exista o legatura stransa intre avort si cancerul de san este urmatorul: din anul 1971, cand a fost data legea avortului si numarul acestora a crescut de la 18.000 la aproape 200.000, s-a inregistrat o crestere a aparitiei cancerului de san cu 80%.

Sursa foto : blogcdn.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare