Boli

#fobii #fobie #fobie de avion #aviofobia #frica de avion

Aviofobia, frica de avion

Aviofobia sau frica de avion este o problema care afecteaza calitatea vietii intr-un mod dramatic. Daca este tratata insa corespunzator, cu ajutor specializat, aceasta problema poate disparea din viata ta.


Ce este aviofobia


Aviofobia, aerofobia sau frica de zbor, poate fi asociata cu numeroase alte fobii. Aceasta fobie afecteaza mai mult de 25% din populatia lumii. Intarzierile, des intalnite in calatoriile din perioadele aglomerate, pot agrava aceasta fobie.

In timp insa, teama de avioane, in special la persoanele care sunt nevoite sa calatoreasca des, poate avea efecte devastatoare asupra calitatii vietii.


Simptomele aviofobiei


Simptomele aviofobiei sunt specifice tuturor tipurilor de fobii. Printre simptomele fizice se numara tremuratul, transpiratia, dereglarile gastrointestinale si palpitatiile cardiace. In plus, persoanele care sufera de aceasta fobie se pot inrosi la fata, sunt dezorientati si incapabili sa gandeasca clar.

In plus, persoanele care sufera de aviofobie sunt suparati si iritati si chiar isi descarca aceste emotii negative in fata prietenilor, a familiei si chiar a personalului din avion sau aeroport.

Unele persoane care sufera de aviofobie se simt foarte bine la aeroport, insa problemele incep sa apar din momentul in care se pregatesc de imbarcare. Alte persoane in schimb, au probleme inca din momentul in care ajung la aeroport.

De asemenea, anxietatea anticipatorie, care apare de obicei cu mult timp inainte de a calatori cu avionul, este un alt simptom des intalnit.


Cauzele aviofobiei


Cauzele aviofobiei sunt diverse, incepand de la anumite afectiuni medicale, pana la alte tipuri de fobii. Persoanele care au trecut prin momente traumatice in timpul unui zbor sunt cele mai predispune la aviofobie. Chiar si urmarirea documentarelor sau stirilor cu dezastre aviatice pot declansa aviofobia.

Aerofobia poate aparea si la copiii ai caror parinti sufera de aceasta fobie. De asemenea, frica de avion poate fi transmisa si de la alte rude sau prieteni, insa parintii au cea mai mare influenta.

Aviofobia poate fi declansata si de alte motive. De exemplu, frica de zbor poate aparea si dupa o promovare la serviciu care implica calatorii dese. Frica este declansata mai putin de zborul in sine, cat de noul job in sine si impactul sau asupra vietii.


Cum sa invingi aviofobia


Din fericire, aviofobia este o problema care se trateaza foarte usor, chiar fara sa afli adevarata cauza a fobiei. Daca nu suferi de alte dereglari fizice sau psihice, poti merge la diverse terapii care sa te ajute sa scapi de aceasta teama.

Aceasta fobie poate fi tratata si la psiholog. De fapt, psihologul este unul dintre cei mai buni specialisti care te pot ajuta sa iti invingi temerile. Terapia folosita de psiholog se bazeaza pe inlocuirea gandurilor negative privitoare la zbor si avioane cu ganduri realiste si alternative sanatoase.

Terapia cu psihologul va dura pana cand vor aparea imbunatatiri semnificate in simptomele traite. Aviofobia poate avea un impact devastator asupra calitatii vietii tale, insa cu tratamentul corespunzator poti invinge aceasta fobie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare