Boli

#oja sanatate #substante oja #oja cancerigena #oja

AVERTISMENT ANPC: Lacul de unghii duce la aparitia cancerului!

Veste proasta pentru doamne si domnisoare! Un obicei banal al membrelor sexului frumos le poate pune serios sanatatea in pericol. Specialistii Asociatiei PRO Consumatori trag un serios semnal de alarma cu privind la folosirea ojelor, dupa ce au studiat 59 de lacuri/oje de unghii, in care au gasit 119 substante!

Concluzia Asociatiei PRO Consumatori dupa analiza efectuata in perioada 25 martie – 30 martie 2017 este cat se poate de ingrijoratoare: nanoparticulele din oja de unghii determina aparitia cancerului,

“Lacul de unghii ar trebui tratat cu cea mai mare grija, in special de catre Ministerul Sanatatii, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari ale produselor cosmetice. in prezent, agentii economici pot comercializa orice produs cosmetic numai in baza unei notificari adresate Ministerului Sanatatii, care de fapt inseamna doar o luare in evidenta a acestora. Avand in vedere compozitia chimica a unor lacuri de unghii, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creeaza o lipsa de siguranta pentru consumatori.” conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedinte APC.

“Utilizarea indelungata a ojelor inchise la culoare poate duce la patarea unghiei. Pe masura ce agentii coloranti din oja patrund in lama unghiala, culoarea lor originala se modifica (de ex. o oja rosie coloreaza unghiile de obicei in galben). Problema se rezolva, insa in timp, o data cu cresterea unghiei. intr-o oarecare masura, acest lucru poate fi evitat aplicand un strat de baza, incolor, inainte de a aplica oja. Reactiile alergice se manifesta prin senzatie de arsura, prurit, sensibilitate a lamei unghiale, eritem (inrosire) si edem. Aceste reactii nu se limiteaza doar la pielea din jurul unghiilor, ci pot aparea la distanta, in zona pleoapelor, regiunea genitala.

Lacurile pentru unghii contin substante toxice incadrate in lista substantelor cu risc cancerigen, precum dibutil ftalatul (DBP) si formaldehida, care usuca lama unghiala, dar si toluenul, un derivat din benzen, folosit in industria vopselurilor ca diluant. Prin urmare, atentie pe parcursul sarcinii, evitati aplicarea de oja! Nici solutiile pentru indepartat oja nu sunt lipsite de riscuri, putand determina uscarea lamei unghiale si iritatii la nivel periunghial. Pentru a evita ca unghiile dumneavoastra sa devina casante, ca urmare a uscaciunii, incercati sa nu utilizati acetona sau alti compusi pentru indepartarea ojei, mai des de o data pe saptamana. Alegeti produse care sa contina acizi grasi care contracareaza efectul de uscare si spalati-va pe maini dupa utilizare”, recomanda dr. Anca Raducan, medic specialist dermatolog, doctor in stiinte medicale, Asistent Universitar.

“O indicatie utila este ca eticheta sa contina sintagma „5 Free”, ceea ce inseamna ca macar cinci grupe din lunga lista a substantelor toxice posibil a fi prezente in lacul de unghii sunt cu siguranta omise.” lect. univ. dr. Madalina Sandulescu, Departamentul de Chimie Organica, Biochimie si Cataliza, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucuresti.

Riscurile asupra sanatatii sunt cu atat mai mari cu cat astfel de produse ajung pe mana copiilor.

“Este binecunoscut faptul ca un copil se joaca deseori cu ojele de unghii, existand un risc crescut de a inhala substantele regasite in interiorul acestor produse. Totodata, cei mai multi dintre copii au obiceiul de a baga degetele in gura, ca atare riscul de a se intoxica este si mai ridicat, intrucat ingestia acestor substante chimice poate perturba tractul gastrointestinal, dar in acelasi timp ridica probleme si la nivelul ficatului sau al rinichilor.

Le recomand parintilor sa achizitioneze ojele non-toxice pe baza de apa, care nu prezinta niciun risc, putand fi folosite in deplina siguranta chiar si de catre viitoarele mame, recomanda medicul specialist pediatru Ingrid Ada Balan.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare