Boli

Autoexaminarea sanilor, sansa la viata

Anual, peste 6.000 de femei romance sunt diagnosticate cu una dintre cele mai grave sentinte date de viata: cancer de san . Se poate spune chiar ca aceasta maladie a atins chiar proportiile unei epidemii.


Modalitatea cea mai rapida pentru a depista orice schimbare aparuta la nivelul sanilor si practic cea mai la indemana metoda de prevenire a cancerului mamar ramane autoexaminarea sanilor.


Pasii corecti de a sanilor


Observa orice mica schimbare.
In fata oglinzii, tine amandoua mainile pe solduri si uita-te foarte atent la dimensiunea lor, la aspectul pielii: incretituri, roseata, , zona cu pori deschisi etc.


Palpeaza fiecare san in parte. Tineti degetele intinse si foloseste varfurile pentru a palpa. Duceti unul din brate la ceafa si incepeti examinarea. Presiunea trebuie sa fie suficient de puternica pentru a simti si zonele profunde. Palparea se face prin miscari circulare de la baza sanului catre areola mamara. Insistati pe fiecare parte in parte si repetati aceleasi miscari si pentru sanul celalalt. Nu te speria daca sanii nu sunt la fel, este un lucru absolut normal.


Examineaza-ti sanii si culcata. In pozitia culcat pe spate, aseaza-ti bratul sub cap si ridica unul dintre brate, iar cu celalalt palpeaza-ti sanul opus. Foloseste aceleasi miscari circulare ca si in pozitia anterioara.


Fii atenta la modificarile mameloanelor. Fii atenta la orice schimbare a mameloanelor: aparitia unor eczeme, iritatii, umflaturi , scurgeri mamelonare (care pateaza sutienul), sangerari , schimbarea directiei decat cea de pana atunci etc.


Care este momentul cel mai potrivit?


Autoexaminarea sanilor este obligatorie si trebuie sa intre in activitatile voastre lunare. Un moment propice de examinare a sanilor este atunci cand faci dus. Sanii sunt relaxati iar pielea devine mai alunecoasa ceea ce te va ajuta sa observi mai usor eventualele modificari.


Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca autoexaminarea sanilor trebuie facuta dupa perioada de menstruatie , deoarece in acea perioada sanii sunt mai nodulari. Pe cat posibil este indicat sa faci aceasta procedura in aceeasi zi a lunii. Orice apare anormal sau chiar daca nu sunteti sigure ca este ceva sau nu, mai bine consultati medicul. Cu cat depistati mai devreme orice patologie la nivelul sanilor, cu atat aveti mai multe sanse de vindecare.

Cand e timpul pentru screening


In ceea ce priveste depistarea cancerului de san la femeile asimptomatice, Societatea Americana de Cancer face urmatoarele recomandari:

intre 20-39 de ani: autoexaminare lunara a sanilor, examen clinic la fiecare 3 ani;

varsta de 40 de ani: autoexaminare lunara a sanilor, examen clinic al sanului, anuala.

Screening-ul prin mamografii regulate a redus mortalitatea prin de san cu cel putin 30% la femeile de 50 de ani sau mai in varsta.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului