Boli

#metoda ceasului #menstruatie #ecografie #tumoare #examinare #autoexaminare #autopalpare #cancer #san #sani

Autoexaminarea sanilor iti poate salva viata

Inca nu s-a descoperit cu exactitate ce anume cauzeaza cancerul de san. Totusi, se stie ca principalul semn este aparitia unui nodul, mai precis a unei tumori in san. Daca in momentul palparii aceasta este nedureroasa, neregulata si dura, exista probabilitatea de a avea cancer. Iata de ce examinarea periodica este deosebit de importanta pentru prevenirea unei boli ucigatoare.

 

Autoexaminarea sanilor este un examen clinic care contribuie la cresterea constientizarii in ceea ce priveste sanatatea sanilor. Controlul permite cercetarea acestei zone foarte importante a corpului, observarea modificarilor care se produc in textura sanilor din cauza schimbarilor hormonale, in special odata cu inaintarea in varsta.

De ce este bine sa-ti cunosti sanii?

Daca iti cunosti sanii, este mai usor sa observi schimbarile subtile care pot aparea, dar cu potential risc. De exemplu, poti sa simti o ingrosare la suprafata pielii in partea superioara a sanului, aproape de brat, in momentul in care te palpezi.

Daca iti cunosti bine sanii, vei stii ca in acest loc pielea este de obicei foarte intinsa si ca nu trebuie sa existe asa ceva. Insa, daca nu te-ai mai autoexaminat anterior, vei putea sa nu remarci aceasta diferenta. Observarea unei astfel de schimbari ar trebui sa te faca sa consulti un medic fara intarziere.

Desi majoritatea anomaliilor care se descopera de-a lungul examinarii nu sunt canceroase, exista si riscul existentei unei tumori maligne. O parte dintre acestea se pot gasi in primul stadiu si implicit bolnava beneficiaza de un tratament mai eficient.

Cum sa efectueaza autopalparea?

Incepe intai prin a-ti privi sanii. Stai dezbracata in fata oglinzii, cu bratele pe langa corp. Intoarce-te intr-o parte si in cealalta si priveste-ti sanii in oglinda si cauta eventuale umflaturi, scobituri, cute sau schimbari in ceea ce priveste dimensiunea, forma sau simetria lor.

Observa vreo modificare care se poate vedea cu ochiul liber. Verifica daca mameloanele s-au micsorat sau daca prezinta simptome diferite: descuamari, inrosiri, scurgeri etc. Examineaza-ti sanii plasandu-ti bratele in doua pozitii diferite: mainile deasupra capului si mainile pe solduri, cu pumnii stransi si uita-te atent la ei.

Autopalparea se poate face foarte usor atunci cand faci dus sau cand esti intinsa pe spate. O mana se ridica deasupra capului si cu cealalta iti palpezi sanul. Cu trei degete de la mana explorezi sanul foarte atent. Procedura se repeta si pentru sanul celalalt, ridicand bratul opus. Pentru examinarea sanilor atunci cand faci dus, aplica sapun pe degete pentru ca vor aluneca mai usor pe pielea umeda. Pentru examinarea in pozitie culcat, stai intinsa pe pat sau pe o suprafata plana.

Examinarea sanilor, dupa metoda ceasului

Una dintre procedurile de autoexaminare a sanilor se numeste metoda ceasului. Palparea se face practic dupa mersul acelor de ceasornic, adica examinare circulara . Se incepe cu unul dintre sani, iar tehnica de palpare se repeta cu cel de-al doilea.

- Priveste-ti sanul ca si cum te-ai uita la un ceas;

- Plaseaza-ti mana stanga deasupra capului si incepe examinarea sanului stang cu mana dreapta;

- Cu cele trei degete din mijloc, apasa ferm sanul efectuand o lejera miscare circulara, ca un masaj;

- Plaseaza-ti mana la ora 1, apoi la 2 pana inconjori practic tot ceasul;

- Repeta procedura de data aceasta deplasand degetele prin miscari concentrice spre mamelon;

- Palpeaza pielea mamelonului si verifica daca exista scurgeri;

- Palpeaza-ti axila si regiunea din jurul sanului;

- Plaseaza-ti mana dreapta deasupra capului si repeta toate etapele precedente, de data aceasta utilizand mana stanga pentru a examina sanul drept.

Care este momentul propice pentru palpare?

Este recomandat sa iti autoexaminezi sanii dupa o saptamana de la inceperea menstruatiei caci este momentul in care sanii sunt mai putin sensibili. Tesuturile sanilor (fibrele elastice) sufera schimbari in perioada ciclului menstrual; schimbarile hormonale care insotesc menstruatiile provoaca umflaturi ale sanilor. Odata menstruatia declansata, umflaturile se diminueaza si sanii revin la starea lor normala.

La ce varsta se incepe examinarea sanilor?

Medicii considera ca la varsta de 20 de ani este momentul potrivit pentru a incepe examinarea sanilor. Autopalparea sanilor se executa in fiecare luna. Fie ca practici sau nu acest lucru este bine sa mergi la un examen clinic din trei in trei ani, pana la 40 de ani. Dupa aceasta varsta este indicat sa iti faci controlul medical si o ecografie in fiecare an.

Palparea corecta a sanilor - video

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare