Boli

#ateroscleroza #diagnostic #simptome

Ateroscleroza. Cum se manifesta si cum poate fi diagnosticata aceasta afectiune?

Ateroscleroza este o afectiune aparuta la nivelul vaselor de sange, caracterizata prin depunerea placilor de aterom pe peretii interni ai acestora. Placile de aterom sunt acumulari de colesterol „rau” (LDL) si alte tipuri de grasimi, colagen, calciu si alte substante. De-a lungul timpului, placile de aterom devin dure (se calcifica), iar circulatia sangvina este ingreunata, ceea ce determina complicatii grave.

Cum se manifesta boala

Cauza principala a aterosclerozei este stilul de viata nesanatos, care presupune:

  • Sedentarismul (lipsa activitatii fizice)
  • Alimentatia bogata in zahar si grasimi „rele”, care sunt responsabile de cresterea colesterolului LDL – consum excesiv de carne rosie, unt, untura, slanina, oua, lactate grase, prajeli, produse tip fast-food.
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Stresul excesiv.

Simptomele difera in functie de zona care a fost afectata de ateroscleroza. Fiind o boala progresiva, simptomele apar dupa mai multi ani in care grasimile s-au acumulat pe vasele de sange, iar sangele incarcat cu oxigen nu mai ajunge la tesuturi.

Daca ateroscleroza a afectat arterele coronare care iriga cu sange inima, inima nu mai primeste suficient sange oxigenat. Boala se numeste cardiopatie ischemica si genereaza angina pectorala: stare de oboseala excesiva, dificultati de respiratie, insomnie, durere toracica puternica in timpul efortului si care se amelioreaza la repaus sau la administrarea de nitroglicerina. Durerea poate iradia spre brate, gat sau stomac si poate aparea si in conditii de stres emotional excesiv. Complicatia acestei afectiuni este infarctul miocardic acut.

In cazul in care ateroscleroza se dezvolta la nivelul arterelor carotide (care iriga creierul), afectiunea se numeste boala carotidiana si afecteaza circulatia sangvina la nivelul creierului. In general, aceasta nu se manifesta decat prin aparitia complicatiilor: accident cerebral vascular ischemic, care necesita ingrijiri medicale imediate.

Simptomele unui AVC ischemic sunt: stare brusca de oboseala, pierderea starii de constienta, probleme de vorbire, vedere sau intelegere, paralizia sau amortirea unei parti a corpului, lesin, durere de cap brusca, pierderea echilibrului. In urma acestei afectiuni poate surveni paralizia sau decesul pacientului.

Exista cazuri in care boala carotidiana se manifesta initial printr-o forma mai usoara a AVC-ului - atacul ischemic tranzitor. Acesta dureaza in jur de 24 de ore, pacientul isi revine complet ulterior, insa acest atac poate prevesti un AVC grav.

Ateroscleroza la nivelul celorlalte artere (care iriga restul organelor si membrele) se numeste boala arteriala periferica. Aceasta poate afecta organele si membrele. De cele mai multe ori, circulatia sangvina deficitara apare la nivelul membrelor inferioare. Simptomele apar mai ales la efort si includ: durere, amorteala, furnicaturi la nivelul piciorului.

Atunci cand sunt afectati rinichii, ateroscleroza poate duce la nefropatie ischemica (lipsa circulatiei sangvine la nivelul rinichilor) si insuficienta renala. La inceput, afectiunea nu se manifesta, insa ulterior genereaza probleme urinare, amorteala, oboseala, pierderea apetitului, greata, lipsa concentrarii.

Care sunt metodele de diagnostic

Diagnosticul este pus in urma efectuarii unui examen clinic si a unor investigatii. In timpul examenului clinic, medicul verifica pulsul si utilizeaza stetoscopul pentru a identifica sunetele de la nivelul arterelor. Ulterior, acesta poate recomanda anumite investigatii:

  • Analize de sange – profilul lipidic aduce informatii despre nivelul de colesterol si alte grasimi din sange.
  • Electrocardiograma – procedura care inregistreaza activitatea electrica a inimii, in conditii de repaus.
  • Test de efort EKG – investigatiei asemanatoare electrocardiogramei, realizata insa in conditii de efort.
  • Angiografie – investigatie minim-invaziva, care presupune examinarea interiorului vaselor de sange, prin introducerea unor tuburi subtiri prin sistemul circulator.
  • Coronarografie sau angiografie coronariana – investigatie asemanatoare angiografiei normale, care verifica insa arterele coronare (de la nivelul inimii).
  • Ecografia Doppler – asemanatoare ecografiei clasice. Cu ajutorul ultrasunetelor, aparatul preia imagini ale vaselor de sange.
  • CT (tomografie computerizata) – aparatura alcatuita dintr-un scanner special care preia imagini ale tesuturilor.
  • RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) – aparatura care utilizeaza campul magnetic pentru a capta imagini ale structurilor organismului.

Ce tratament recomanda medicul

Tratamentul urmareste prevenirea complicatiilor si include imbunatatirea calitatii vietii printr-o alimentatie sanatoasa si activitate fizica regulata. Medicul poate prescrie medicamente pentru scaderea colesterolului si hipertensiunii arteriale.

Endarterectomia carotidiana este o procedura chirurgicala care presupune indepartarea placilor ateromatoase de la nivelul arterelor carotide.

Angioplastia este un tratament interventional minim-invaziv, prin care medicul largeste arterele afectate, prin introducerea unui balon sau prin montarea unui stent. Astfel, fluxul sangvin este stabilizat.

Ateroscleroza este o afectiune periculoasa care se dezvolta in timp, dar, prin adoptarea unui stil de viata sanatos si investigatii medicale regulate, boala poate fi tinuta sub control, iar complicatiile vor fi prevenite.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare