Boli

#cancer plamani #simptome cancer #cancer la san #cancer de colon

Atentie mare! Semnele care te avertizeaza ca ai putea avea cancer

Cancerul reprezinta unul dintre cei mai mari ucigasi la nivel mondial. Este o boala care la ora actuala cuprinde peste 100 de tipuri diferite. Organismul are propriile semnale prin care ne avertizeaza ca ceva nu este in regula.

Pierderea brusca in greutate, o tuse care nu mai trece, o rana care nu se mai vindeva sau schimbari ale culorii si mirosului urinei sunt semne ca e posibila instalarea unui cancer.

Cancerul la plamani

Cancerul la plamani reprezinta una dintre cele mai grave forme ale bolii, sansa de supravietuire fiind de doar 5%. Cu toate acestea, 89% din cazuri pot fi prevenite.

Simptomele cancerului la plamani sunt: lipsa de aer si o tuse persistenta, care nu dispare dupa tratamentele clasice ale unei raceli, precum si o durere sau senzatie de durere la respiratie sau tuse. Expectoratia cu fire de sange sau flegma de culoarea ruginie, precum si infectii respiratorii repetate, precum bronsita sau pneumonie sunt, de asemenea, semne care trebuie luate in calcul. La acestea se mai adauga senzatia de oboseala brusca si inexplicabila si pierderea in greutate.

Cancerul intestinal

Cunoscut si sub numele de cancer de colon sau cancer colo-rectal, acest tip de cancer afecteaza, in medie, 5% din populatie, cu o rata de supravietuire de 57%. Cei mai expusi sunt cei care au o dieta saraca in fibre si bogata in carne rosie, persoanele supraponderale si care duc o viata sedentara. Alcoolul si fumatul sporesc riscul de cancer intestinal, precum si antecedentele in familie.

Simptomele cancerului de colon pot fi usor confundate cu cele ale altor boli. Printre acestea se numara constipatia, scaunele apoase sau scazute cantitativ, modificari ale tranzitului intestinal, dureri abdominale si oboseala.

Cancerul la san

Cancerul de san este este si el foarte frecvent, majoritatea femeilor care primesc acest diagnostic avand varsta de peste 65 de ani. Cu toate acestea, si femeile mai tinere, dar si barbatii pot dezvolta boala. Rata de supravietuire este de 78% si ar putea fi prevenit in 27% din cazuri.

Simptomele care ar trebui sa iti dea de gandit sunt nodulii aparuti in mod neobisnuit, cresterea in dimensiuni a sanilor, secretii la nivelul mameloanelor sau modificari ale aspectului acestora.

Cea mai buna solutie pentru depistarea timpurie a oricarui tip de cancer este screeningul anual.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului