Boli

#deshidratare #apa #canicula #sanatate

Atentie la deshidratare!

Va intrebati de ce va doare capul si de ce nu va puteti concentra la activitatile zilnice? Un lucru este cert: in aceasta perioada caniculara organismul se deshidrateaza puternic si atrage dupa sine o serie de probleme de sanatate .

 

Deshidratarea corpului prezinta un pericol serios mai ales daca tinem cont de faptul ca organismul nostru este format din peste 70% apa. Nu degeaba, in aceasta perioada autoritatile in domeniul sanatatii sfatuiesc insistent prin toate mijloacele de comunicare in masa asupra importantei consumului de lichide si a purtarii unor haine subtiri si deschise la culoare.

Cand apare deshidratarea?

Acest fenomen apare in momentul in care organismul nu mai are suficienta apa sau fluide necesare pentru a functiona in parametrii normali si poate fi usoara, moderata sau severa in functie de apa pierduta.

In general, simptomele care apar in urma pierderii apei din corp sunt: gura uscata , frecvanta urinarii scazute, imposibilitatea de a lacrima, ameteli , batai accelerate ale inimii, piele foarte uscata. O alta consecinta a lipsei apei din organism este reducerea volumului de sange si a rezervei de oxigen din muschi, care duce la o stare de oboseala accentuata.

Cum prevenim deshidratarea?

In mod cert pentru a preveni deshidratarea trebuie sa ne... hidratam. In acest sens, medicii recomanda consumul a cel putin 1,5 litri de apa pe zi, chiar daca nu ne este sete. Este indicat sa beti aproximativ un pahar cu apa la fiecare 20 de minute.

De asemenea, renuntati la alcool, cafea, bauturile carbogazoase dulci si tutun pe cat posbil. In schimb, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete caci acestea contin o mare cantitate de apa.

Copiii si varstnicii, cei mai vulnerabili

Deshidratarea poate aparea la orice varsta dar este foarte grava in cazul nou nascutilor, copiilor, varstnicilor, precum si a gravidelor si bolnavilor cronici .

Tocmai de aceea, acestor categorii de persoane li se recomanda evitarea pe cat posibil a iesirii din casa intre orele 11:00 - 18:00, consultarea medicului curant in cazul in care ultima consultatie a fost facuta cu cateva luni in urma.

 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare