Boli

#plosnite #pericole #carti biblioteca #carti imprumutate

Atentie la cartile de la biblioteca: pot veni cu plosnite la pachet!

Cititul in pat, o activitate atat de relaxanta si de placuta, poate fi un adevarat pericol pentru sanatatea ta. Motivul? Plosnitele. Aceste insecte nesuferite au descoperit o metoda ingenioasa prin care sa patrunda in locuintele noastre: cartile de la biblioteca.

In SUA, spre exemplu, plosnitele de pat aduse acasa prin intermediul cartilor imprumutate de la biblioteca reprezinta o problema majora. Astfel, foarte multi cititori americani au renuntat sa mai imprumute carti de la biblioteca de teama infestarii cu aceste insecte daunatoare.


Plosnitele de pat, distruse cu ajutorul tratamentelor cu aer fierbinte

John Furman, proprietarul unei companii specializate in eliminarea insectelor, afirma ca foarte multe persoane apeleaza la serviciile sale si chiar si-au achizitionat un radiator portabil, PackTite, cu ajutorul caruia ard toate insectele din cartile imprumutate de la biblioteca, ca masura de precautie, inainte de a citi in pat.

Si bibliotecile au inceput sa ia numeroase masuri de exterminare a plosnitelor care se ascund in copertile cartilor. Cartile sunt supuse unui tratament cu aer fierbinte, prin care toate insectele sunt distruse.

In ultimii ani, au fost inregistrate tot mai multe cazuri in care plosnitele de pat au fost descoperite in biblioteci. In plus, plosnitele migreaza din locuinte sau camine studentesti catre magazine si institutii publice si, in cele din urma, ajung pe oameni.


Riscurile muscaturilor de plosnite de pat

Plosnitele actioneaza noaptea, atunci cand ies din ascunzisuri si ajung pe oameni, hranindu-se cu sangele lor. De cele mai multe ori, plosnitele nu gasesc sange de la prima incercare, astfel ca muscaturile sunt repetate, ceea ce lasa urme rosii vizibile pe piele, formand un adevarat traseu.

Muscaturile sunt vizibile doar a doua zi, iar persoanele sensibile dezvolta iritatii pe piele, cu o senzatie intensa de mancarime in zonele afectate. Aceste simptome sunt cauzate de o secretie anticoagulanta pe care plosnita o injecteaza in piele in momentul muscaturii.

Prin scarpinat, locul intepaturii se poate infecta, iar persoanele sensibile se pot confrunta chiar cu probleme de vedere. In plus, plosnita de pat poate transmite si numeroase boli si virusuri, precum hepatita B si C sau HIV.

Sursa foto: mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului