Boli

#simptome #exercitii fizice #prevenire #atac de cord #alimentatie sanatoasa #atac de cord de femei

Atacul de cord la femei: simptome si metode de prevenire

Bolile de inima, in special atacurile de cord, au fost percepute de-a lungul timpului drept probleme medicale de care sufera mai ales barbatii, insa statisticile din ultimii ani arata ca din ce in ce mai multe femei sufera din cauza acestei afectiuni. Si mai grav este faptul ca, in cazul acestora, simptomele atacului de cord trec adesea neobservate, fapt ce poate duce la urmari grave, chiar decesul persoanei.

Simptomele atacului de cord

In cazul barbatilor, simptomele clasice in cazul producerii unui atac de cord sunt dureri mari in piept, durere la nivelul bratelor, al spatelui, maxilarului sau gatului. In ceea ce priveste femeile, acestea nu manifesta aceleasi simptome. Potrivit unor studii efectuate pe un esantion de 515 femei, care au suferit un atac de cord, doar 43% dintre ele au manifestat dureri acute in zona pieptului. Femeile pot prezenta uneori dificultati de respiratie, ameteala, dureri in partea superioara a abdomenului, la nivelul bratului sau a gatului.

Potrivit medicului Jennifer Lawton, de la Universitatea Washington din St. Louis, femeile sunt mai predispuse in a manifesta simptome atipice in cazul unui atac de cord, in comparatie cu barbatii. Printre aceste simptome atipice se numara: ameteala, oboseala, disconfort la nivelul abdomenului, dificultatii de respiratie, arsuri stomacale. Din pacate, potrivit medicilor, sunt multe situatii cand nici simptomele atipice nu apar pana la producerea atacului de cord.

Rolul varstei in producerea unui atac de cord

otrivit cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, femeile au tendinta de a dezvolta boli ale inimii si de a suferi un atac de cord cu 10 ani mai tarziu decat barbatii. Intrucat femeile au o varsta mai inaintata decat barbatii in momentul in care sufera un atac de cord, de cele mai multe ori ele pun simptomele resimtite pe baza altor factori, cum ar fi chiar inaintarea in varsta.

De asemenea, chiar si atunci cand femeile recunosc simptomele atacului de cord, ele nu apeleaza la medici, intrucat s-au obisnuit sa se ingrijeasca mai mult de bunastarea familiei, a copiilor ori a nepotilor si isi ignora propria sanatate. Dar intarzierea tratamentului poate creste rata decesului. Tratamentul pentru atacul de cord consta in administrarea unui medicament care sa deblocheze cheagurile de sange formate. Medicamentul functioneaza daca este administrat in maxim o ora de la aparitia primului simptom.

Cum sa previi producerea unui atac de cord

Pentru a preveni producerea unui atac de cord, medicul Jennifer Lawton le recomanda femeilor sa mearga mai des la medic pentru a verifica tensiunea arteriala, precum si nivelul zaharului si al colesterolului din sange. Prevenirea atacului de cord la femei nu difera de prevenirea atacului de cord la barbati.

Asadar, este important ca, daca tensiunea arteriala este mare, iar nivelul zaharului si colesterolului din sange sunt ridicate sa incerci sa le reduci. Acest lucru se poate obtine cu ajutorul exercitiilor fizice, prin intermediul unei diete sanatoase, in care sa incluzi fructe si legume si sa excluzi alimentele bogate in grasimi, dar si prin renuntarea la vicii, precum tigari sau alcool.

Daca cunosti istoricul medical al familiei tale, poti preveni cu mai multa usurinta atacurile de cord. Femeile, a caror rude de gradul 1 au suferit atacuri de cord, sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta conditie medicala.

In medie, femeile sufera atacuri de cord in jurul varstei de 55 de ani.

Sursa foto: patient.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare