Boli

#risc atac cerebral #simptome atac cerebral #atac cerebral

Atac cerebral! 9 lucruri pe care medicii isi doresc sa le stii

Atacul cerebral este o afectiune care poate duce la deces. Din fericire, prin schimbari radicale ale stilului de viata si prin recunoasterea in timp util a semnelor, accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Iata care sunt cateva lucruri pe care medicii isi doresc sa le stii despre atacul cerebral

1. Tinerii nu sunt feriti de atacul cerebral

Persoanele tinere, mai exact cele intre 25 si 44 de ani, pot face atac cerebral. Medicii recomanda controale anuale chiar si celor mai tineri pentru a vedea daca nu cumva exista riscul de a suferi un atac cerebral.

2. Primele simptome ale atacului cerebral

Sunt cateva simptome asociate atacului cerebral care te avertizeaza ca este cazul sa iei masuri urgent. Printre acestea de numara: pierderea echilibrului, pierderea vederii sau vedere incetosata, lasarea unei parti a fetei, imposibilitatea de a ridica ambele maini deasupra capului, vorbirea ingreunata.

3. Exista doua tipuri de atac cerebral

Exista doua tipuri principale de atac cerebral. Atacul cerebral ischemic, care se produce atunci cand un cheag blocheaza vasele de sange din creier. Celalalt tip, mai rar intalnit, se numeste atac cerebral hemoragic si se produce atunci cand un vas de sange se rupe. De obicei, atacul cerebral hemoragic se produce din cauza tensiunii arteriale crescute.

4. Atacul cerebral nu provoaca durere

Exista multi care cred ca atacul cerebral este acompaniat de cele mai multe ori de o durere de cap. Desi o durere de cap care apare brusc este intr-adevar un simptom al accidentului vascular hemoragic, cele mai multe atacuri cerebrale sunt ischemice, nefiind insotite de durere.

5. Tehnologia poate preveni atacul cerebral

Un stil de viata sanatos te va ajuta sa previi multe afectiuni, printre care si atacul cerebral. Foloseste tehnologiile moderne, mai exact dispozitivele care te ajuta sa masori si sa tii sub control greutatea, tensiunea arteriala, nivelul zaharului din sange si multe altele, iar in felul acesta va scadea si riscul aparitiilor problemelor de sanatate, inclusiv producerea unui atac cerebral.

6. Apneea in somn poate duce la aparitia atacului cerebral

Apneea in somn este direct legata de bolile de inima care pot provoca si un accident vascular cerebral.

Cei care sufera de aceasta problema in timpul somnului ar trebui sa discute cu un medic specialist si sa faca toate investigatiile necesare pentru a preveni un atac cerebral.

7. Sportul, dieta si eliminarea factorilor stresanti pot preveni atacul cerebral

Un stil de viata sanatos in care o dieta bazata pe alimente de calitate si atent alese, sportul si managementul stresului fac parte din rutina zilnica, te ajuta sa previi aparitia multor probleme de sanatate, inclusiv a producerii unui atac cerebral.

8. Femeile prezinta un factor mai mare de risc

Atacul cerebral este a treia cauza de deces in randul femeilor. Unul dintre motive este legat de longevitatea mai mare a femeilor, iar varsta inaintata este un factor de risc in cazul atacului cerebral. Migrenele, hormonii feminini, sarcina si nasterea cresc riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

9. Nu neglija controalele anuale

O data pe an, mergi la medic pentru a face cateva investigatii de rutina: analize de sange, colesterolul, glicemia, tensiunea, procentul de grasime din corp si orice alte teste iti recomanda medicul. In acest fel vei afla care sunt riscurile la care te expui si ce schimbari ar trebui sa faci in stilul de viata pe care il ai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului