Boli

#astenia de primavara #astenie de primavara #astenie #combatere astenie de primavara #simptome astenie de primavara

Astenia de primavara! Cum te afecteaza si ce trebuie sa faci pentru a scapa de ea

Odata cu venirea lunii martie multe persoane se confrunta cu astenia de primavara. Aceasta tulburare cunoscuta si ca letargie de primavara afecteaza o mare parte din populatie. Oamenii incep sa se simta obositi fara motiv, deprimati, iar lipsa de concentrare dispare. Iata ce trebuie sa stii despre astenia de primavara si ce trebuie sa faci pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.

Ce este astenia de primavara?

Astenia de primavara poate fi usor confundata cu depresia. Aceasta este descrisa ca o tulburare sezoniera. In general astenia de primavara dureaza de aproximativ doua-trei saptamani, iar in unele cazuri poate tine pana la o luna. Aceasta debuteaza in general in luna martie, cand temperaturile incep sa creasca iar zilele se maresc. Intensitatea simptomelor poate diferi de la o perosana la alta, acestea fiind impartite in trei categorii: simptome de scurta durata, cronice sau intermitente, fiecare dintre acestea avand multiple variatiuni de la o persoana la persoana.

Astenia de primavara – cauze

De-a lungul anilor s-au facut numeroase cercetari privind cauzele aparitiei asteniei de primavara. Printre explicatiile gasite pana in prezent se numara:

  • intabilitatea hormonala – in fiecare primavara, odata cu lungirea zilelor, suntem supusi din ce in ce mai mult timp la lumina. In acest timp organismul produce mai multa melatonina, un hormon responsabil cu starea de somnolenta. Din aceasta cauza multe persoane se confrunta cu stari de somnolenta chiar daca se odihnesc suficient.
  • mai putine endorfine – endorfinele, cunoscute si ca hormnul fericirii, provoaca o stare se calm si bunastare. Cand nivelul acestora scade apar starile depresive. Acestea sunt scazute la inceputul primaverii deoarece multe persoane reduc activitatile fizice in sezonul rece, dar si din cauza temperaturilor negative din timpul iernii.
  • alergii – alergiile la polen, mucegai sau acarienii de praf, care sunt mult mai numeroase in sezonul de primavara, pot duce la instalarea asteniei de primavara. Acest lucru se intampla doar in cazul persoanelor care sufera e alergii sezoniere.
  • stres – expunerea indelungata la stres intensifica adesea problemele medicale, iar astenia de primavara nu face exceptie.

Astenia de primavara – simptome

Printre principalele simptome ale asteniei de primavara se numara:

  • oboseala;
  • iritabilitate;
  • stari de ameteala;
  • dureri de cap;
  • stari depresive;
  • sensibilitate la schimbarile climatice;
  • apetit scazut;
  • probleme digestive;
  • probleme cu somul (insomnii, somn agitat, etc);
  • dificultati de concentrare;
  • apatie;
  • dureri musculare;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • epuizare fizica si psihica;
  • griji si temeri nejustificate;
  • atacuri de panica.

Astenia de primavara – cum sa treci usor peste aceasta perioada

Poti trece mai usor peste perioadele in care se instaleaza astenia de primavara apeland la cateva trucuri simple, precum si la schimbarea stilului de viata. Iata ce ar trebui sa faci in aceasta perioada pentru a reduce simptomele asteniei si a te bucura de vremea de afara:

1. Mananca sanatos

Alimentatia este primul pas catre o stare de bine. Profita de venirea sezonului cald si include in alimentatia ta cat mai multe legume si fructe care sunt bogate in vitamine. Renunta la alimentele procesate, la cele pline de zahar, precum si la sucurile carbogazoase. Consuma in schimb mai mult peste, in special somon si pastrav, care sunt bogati in Omega-3. La micul dejun consuma iaurt, fulgi de ovaz si fructe, deoarece te vor umple de energie.

2. Fa mai multa miscare

Daca ai renuntat la abonamentul la sala in timpul iernii, primavara este un moment bun sa-l reinnoiesti si sa-ti reiei antrenamentele. Iar daca nu ai avut pana acum un abonament este momentul perfect sa ti-l faci pe primul. O alternativa ar fi sa nu mai folosesti liftul si sa urci pe scari, sa mergi mai mult pe jos sau sa dansezi (chiar daca faci asta in casa, cand nu te vede nimeni).

3. Gandeste pozitiv

Oricat de obosit ai fi incearca sa gandesti pozitiv. Elimina gandurile negative si concentreaza-te spre cele pozitive. Iti vor da o stare de bine, de confort si incredere, ducand la diminuarea simtomelor asteniei de primavara.

4. Invata sa te relaxezi

Creeaza-ti o rutina de relaxare. In fiecare seara, timp de 10 minute, alunga toate gandurile negative, uita de momentele tensionate si de perioadele dificile si relaxeaza-te total. Poti apela la sesiuni de meditatie, pe care le poti face acasa. Pe youtube gasesti muzica de relaxare precum si tutoriale care te vor ajuta sa deprinzi aceasta arta. Mai ai nevoie doar de cateva lumanari si multa liniste in jur.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului