Boli

# pacienti cancer #cancer Romania #cancer

Apel la actiune pentru implementarea unui Plan National de Cancer si in Romania

In contextul lansarii Planului European de Cancer si al impactului profund generat de pandemia de Covid-19 asupra accesului la diagnosticul si tratamentul cancerului, este momentul ca Romania sa accelereze demersurile pentru dezvoltarea si adoptarea unui Plan National de Cancer menit sa reduca provara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura solutie pentru ca in Romania sa se reduca incidenta si mortalitatea prin cancer si totodata sa creasca calitatea vietii pacientilor oncologici prin masuri medicale bazate pe dovezi si prin utilizarea eficace si eficienta a resurselor disponibile. Acest instrument (PNC) va face parte din strategia de siguranta nationala!

Pacientii oncologici sunt extrem de vulnerabili in fata provocarilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situatia este amplificata de lipsa unui Plan National de Cancer (PNC) care ar avea ca obiective clare privind controlul cancerului prin:

  • preventie si screening,
  • preventie prin vaccinare,
  • stabilirea unui parcurs clar pacientilor oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament si viata cu cancer (MONITORIZARE)
  • creionarea unor strategii clare in situatii critice ce vulnerabilizeaza si mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.)
  • identificarea de urgenta a unor solutii pentru situatiile in care accesul la investigatii si tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piata a unor medicamente, , exportul paralel)
  • inregistrarea adecvata a cancerului pe baze populationale, compatibila cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esential pentru implementarea PNC prin: supravegerea epidemiologica a bolii, monitorizarea progresului in atingerea obiectivelor de proces si rezultat asumate, evaluarea eficacitatii interventiilor planificate, etc. In lipsa unui Registru National de Cancer este important ca macar datele colectate de registrele de cancer regionale functionale sa fie corroborate si analizate integrat, asa incat sa creioneze o imagine cat mai reprezentativa a poverii bolii in Romania.  

Un Plan National de Cancer pentru Romania este absolut necesar pentru managemetul integrat al pacientului oncologic. Planul National de Cancer se impune a fi implementat ca document strategic cadru pentru combaterea si controlul cancerului la nivel national.

“Din pacate, asa cum o stiam deja din sondajele si datele stranse de noi anul trecut de la pacienti si asa cum confirma acum si datele oficiale recente, pandemia a avut implicatii majore asupra diagnosticului si tratamentului pacientilor oncologici. De aceea, in 2021 solicitam autoritatilor sa isi faca o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament si monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scara mai larga a unor solutii tehnologice care sa permita furnizarea unor servicii medicale la distanta (telemedicina, monitorizarea la distanta a unor parametri medicali etc.)” a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.

Lipsa Planului National de Cancer nu a facut decat sa genereze victime o data ce accesul la investigatii si tratamente a fost restrictionat prin acel Ordin de Ministru care prioritiza doar asistenta medicala asigurata urgentelor.

Avand in vedere evolutia galopanta a cancerului si implicatiile sale socio-economice, acesta afectiune trebuie sa fie abordata ca o urgenta si tratata cu prioritate.

In anul 2020, diagnosticarea a scazut cu 30-40 la suta fata de 2019. Daca in 2019 au fost diagnosticati 11.000 de pacienti cu cancere bronhopulmonare, in 2020 cifra a scazut la 8.000. Despre decese, ce sa mai vorbim: 10.000 de decese non-COVID in plus in luna noiembrie 2020, fata de noiembrie 2019. Cine raspunde pentru aceste decese, care au fost mult mai numeroase decat cele din timpul razboaielor? De ani de zile asistam la adevarate tragedii ce se petrec in spitalele noastre unde, daca nu murim de boala noastra, ne omoara sistemul!

Lipsa accesului la investigatii si tratamente reprezinta doar o parte a cauzelor deceselor amintite anterior. Consideram ca si strategia de vaccinare este greoaie pentru pacientii cronici, si, in ciuda efortului unor lideri de opinie din sanatate pentru a-i convinge ca este bine sa se vaccineze, programarile si deciziile favorabile vaccinare treneaza. De aceea, reiteram necesitatea implementarii de urgenta a unui plan national de cancer, implicit a unui Registru National de Cancer.

"Un gram de preventie este echivalent cu o tona de medicamente!"

Este timpul sa demaram o campania de constientizare a importantei efectuarii controalelor medicale anuale 

Este necesara o campanie de informare si educare publica cu privire la necesitatea efectuarii setului anual gratuit de analize de sange (cu recomandarea medicului de familie)

Este important sa atragem atentia atat asupra propriei stari de sanatate, cat si a celor dragi noua

Probleme semnalate de pacienti in ultima perioada prin call center FABC - suport pacient – 021 253 0591

1. Pacientii considera ca majoritatea problemelor sunt cauzate de sistem in sine, atat in mediul public, cat si in cel privat.

2. Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacientii sunt nevoiti sa cheltuiasca sume mari de bani pentru aceste investigatii.

3. Mare parte din medicamentele ajutatoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite si reprezinta costuri importante pentru pacient.

4. Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform biletului trimitere pentru procedura decontata intervalul de asteptare atinge 6 - 8 luni - fapt confirmat public si de medici

5. Comunicarea cu personalul medical si spital in general (in unele locuri) este foarte dificila, indiferent ca este sau nu pandemie.

6. Pacientii semnaleaza faptul ca medicii oncologi recomanda efectuarea CT/RMN in sistem privat, pentru rezultat in timp util.

7. Comunicarea medic - pacient este foarte dificila spre zero (in unele locuri); medicul nu explica sau nu raspunde concret intrebarilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului si a suprasolicitarii.

8. Personalul medical este insuficient! Lipsa specialistilor din sistem genereaza cozi la usa cabinetului de pana la 8-12 ore!

9. Majoritatea pacientilor semnaleaza faptul ca plafoanele de la CJAS se consuma mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real de servicii si tratament.

10. Sunt semnalate ambiguitati sau conditii mult prea restrictive pentru pacientii are au nevoie de incadrare in grad de handicap.

11. Pacietii considera ca se aplica o dubla taxare a serviciilor medicale, in sensul ca sunt activi din punct de vedere al contributiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiti sa plateasca din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigatii, proceduri, etc.

12. Pacientii care nu au informatii elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament nu stiu unde sa se adreseze prima data, se duc in "orb" si acceseaza potentiale investigatii in functie de banuielile proprii. 

Consideram ca medicul de familie reprezinta primul indrumator si trebuie sa fie alaturi de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.

13. Exista echipamente care nu sunt folosite din lipsa de specialisti - ori nu exista deloc, ori activeaza insuficient.

14. Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din reteaua cu circuit deschis, lipsa ce agraveaza starea de sanatate a pacientilor.

15. Intreruperea tratamentelor pacientilor oncologici fara o argumentare stiintifica, cel putin la nivel EU.

16. Accesul anevoios in spitale, din cauza testarii SARS-CoV-2 si a organizarii defectuoase a traseelor.

17. Discriminarea negativa a pacientilor oncologici fata de pacientii infectati cu Covid, ultimii avand prioritate ca si cum cancerul nu este prioritar si nu ar trebui tratat specific, la timp si fara amanari dat fiind natura iminenta a bolii !!!

18. Vaccinarea pacientilor oncologici, intre incertitudine si adevar.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

A fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului,

institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC reprezinta interesele a peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari.

FABC este o federatie formata din 26 de asociatii care activeaza pe plan local la nivelul judetelor.

Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Colaborarea Novartis cu asociatiile de pacienti reunite sub emblema Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer s-a bazat intotdeauna pe convingerea noastra ca avem responsabilitatea cunoasterii dificultatilor reale ale pacientilor pentru care exista solutii terapeutice in portofoliul Novartis.

Aceasta responsabilitate incepe de la asigurarea unui acces real la terapiile disponibile din portofoliul companiei si se mentine pe intreg parcursul pacientului pana la atingerea rezultatului medical. Pentru acest motiv, securizarea accesului pacientilor la terapiile din portofoliu, la analizele specializate pe care le finantam sau la programele de suport pe care le oferim pacientilor, sunt modul nostru de a ne pozitiona ca partener integru, echitabil si transparent, atat in relatia cu asociatiile de pacienti, dar si ca partener al autoritatilor ce activeaza in sistemul de sanatate din Romania.

Vom continua sa depunem toate diligentele pentru ca anul acesta sa se concretizeze cat mai multe dintre proiectele Novartis dezvoltate in folosul pacientilor si, pentru asta, ne bazam in permanenta pe deschiderea la dialog a tuturor partenerilor implicati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului