Boli

#dentitie #alimentatie #aparat dentar

Aparatul dentar si alimentatia

Ortodontia, ca specialitate distincta, este considerata "perla" medicinei dentare, tratand in egala masura disfunctiile functionale cat si pe cele estetice. Ortodontia se aplica cu ajutorul aparatelor dentare si a unei game variate de dispozitive intra si extra orale.

De tratamentul ortodontic poate beneficia orice persoana, indiferent de varsta. Desigur planul de tratament si, in consecinta tipul de aparat va fi raportat la varsta, dar mai ales la anomalia existenta. In alegerea tipului de aparat importante sunt si nevoile pacientului si, ma refer aici in special la nevoia estetica, exprimata de toti pacientii care doresc/au nevoie de tratament ortodontic, si de asemenea nevoia existentei confortului. Nevoia legata de confort presupune lipsa durerii si a abaterii de la modalitatile obisnuite de igienizare si alimentatie.

Dependent de tipul de aparat dentar exista sau nu, anumite limite in ceea ce priveste alimentatia. Astfel, vom trata relatia dintre aparatele ortodontice si alimentatia pentru fiecare dintre clasele principale de aparate.

Aparatele ortodontice de tip gutiere transparente reprezinta metoda cea mai putin invaziva de tratament ortodontic, implementata in U.S.A in 2001. Acest tip de aparat este, ca si concept, complet diferit aparatelor fixe sau mobile conventionale. Este compus dintr-un set de gutiere transparente care se schimba la fiecare 2 saptamani. Se poate aplica atunci cand dentitia permanenta a erupt complet.

Aparatul se poarta 22 ore pe zi. Se va indeparta in timpul meselor si pentru igienizare, conferindu-i astfel purtatorului un confort extraordinar in ceea ce priveste alimentatia.

Nu exista limite sau restrictii ale modului de alimentare, pacientul poate inciza fructele si legumele, poate manca chiar si alimente dure, cum ar fi painea prajita, crutoanele, alunele si nucile; practic in timpul alimentatiei se simte ca si cum nu ar fi purtator de aparat ortodontic. Pacientul poate consuma bauturi la diverse temperaturi, aparatul nu se deformeaza

Aparatele ortodontice fixe, metalice sau fizionomice, vestibulare sau linguale, se aplica in dentita mixta sau permanenta. Presupun lipirea bracketilor pe fiecare dinte in parte, pe fata vestibulara sau linguala. Acestia sunt ficsi, neputand fi indepartati de catre pacient. Aceste tip de aparat presupune o igiena dentara riguroasa incluzand mijloace suplimentare de periaj, dupa fiecare masa si totodata dificultati in alimentatie.

Pe tot parcursul tratamentului pacientul poate manca o gama variata de alimente, cu deosebita atentie insa pentru a nu deteriora aparatul. Nu poate inciza alimentele ci va fi nevoie sa taie toate fructele si legumele.

Exista 2 categorii de produse strict interzise, una dintre ele este cea a alimentelor lipicioase de tipul caramelelor si a gumei de mestecat si categoria alimentelor dure: popcorn, paine prajita,covrigi alune, nuci, fistic, bomboane.

Aparatele ortodontice mobile sunt acele placute acrilice care se aplica in perioada dentitiei temporare sau mixte. Ele pot avea diverse forme in raport cu anomalia ce trebuie tratata. Se poarta minim 16 ore pe zi, incluzand perioada noptii. Se indeparteaza pe parcursul igienizarii si in timplul meselor.

Pacientul nu va manca cu aparatul mobil, putand astfel avea aceeasi alimentatie ca inaintea purtarii aparatului. Nu va avea restrictii in ceea ce priveste incizarea diverselor fructe si legume tari, asa cum se intampla in cazul aparatelor fixe. Pacientul poate consuma dropsuri fara zahar, insa guma de mestecat si caramele sunt interzise pe perioada purtarii aparatului.

Dr. Marina Necsulescu (Smile Factory Bucuresti)

Medic dentist, Specialist Invisalign

Drd. Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Adresa : Intrarea Noptii nr. 5, Sector 1

Telefon : 0735 533 553

Email: contact@smilefactory.ro

Program : 9-20:00, L-V

www.bucuresti.smilefactory.ro

www.drwidu.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare