Boli

#decese rujeola #ROR #vaccinare copii

Anuntul ministrului Sanatatii despre criza vaccinurilor

Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a anuntat marti ca in cursul acestei saptamani vor fi livrate 10.000 de doze de vaccin ROR, alte 110.000 urmand sa fie trimise directiilor de sanatate publica saptamana urmatoare.

“In ceea ce priveste vaccinurile, in aceasta saptamana va intra prima cantitate de ROR, adica cele zece mii de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din tara pe care le-am notificat si distribuitorii au raspuns apelului nostru si le-au blocat in depozite. Aceste doze sunt asteptate sa ajunga la directiile de sanatate publica in aceasta saptamana iar celelalte 110.000 doze vor ajunge saptamana care urmeaza. Cele zece mii de doze vor fi trimise cu prioritate in judetele in care sunt probleme, in judetele in care s-a semnalat ca nu exista vaccinuri, cele zece judete. Vreau sa precizez faptul ca desi exista judete in care avem vaccin, rata de vaccinare continua sa fie mica si l-am rugat pe secretarul de stat care se ocupa de asistenta medicala sa faca o analiza si sa mearga personal in aceste judete sa vada care sunt cauzele si sa incerce sa identifice solutii pentru a creste rata de vaccinare", a declarat Florian Bodog, potrivit Mediafax.

Precizarile ministerului Sanatatii au venit dupa ce o fetita de 9 ani a murit in Timisoara din cauza rujeolei, cel de-al 24 -lea deces dupa aparitia epidemiei de rujeola. Bodog a explicat ca, desi acesta este diagnosticul pus de medici, se asteapta si rezultatea testelor de la Institutul Cantacuzino.

“Una dintre masuri, pe care o vom putea lua dupa ce se aproba legea vaccinarii, este crearea acestui stoc tampon, care exista si in alte tari europene. Acest stoc tampon care are o anumita valabilitate si care ne-ar asigura confortul pana la momentul la care se fac alte proceduri de achizitie. Ceea ce pot sa va spun este ca am luat decizia ca toate procedurile de achizitii care se fac pentru vaccin sa se faca pe un acord cadru intre 2 ani si patru ani. Exista insa vaccinuri care nu sunt inregistrate pe piata din Romania, care sunt aduse pe procedura de nevoi speciale si acolo este destul de greu de a face acord cadru cu un partener din strainatate”, a mai spus Bodog.

In privinta vaccinului hexavalent, ministrul sustine ca se fac presiuni asupra firmei furnizoare pentru livrarea rapida.

“Pentru hexavalent, o parte din cantitatea de vaccin a fost deja livrata si facem presiuni asupra firmei furnizoare sa ne livreze cat mai repede si urmatoarea cantitate de vaccin. Vaccinurile nu se produc de pe o zi pe alta dat fiidn faptul ca Romania nu a avut un contract ferm de vaccinuri, pentru hexavalent chiar s-a anulat procedura la inceputul anului datorita faptului ca erau neregularitati. Livrarile de vaccin se fac foarte greu. Am solicitat si am primit promisiunea din partea doamnei director regional OMS ca va lua legatura cu absolut toate companiile farmaceutice care livreaza in Romania vaccinuri sa suplimenteze si sa livreze prioritar in Romania vaccinurile necesare”, a precizat Bodog.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare