Boli

#gripa a h1n1 #gripa porcina #gripa #antivirale #medicament #vaccin antigripal

Antiviralele, medicamentele care lupta cu gripa A H1N1

Medicamentele recomandate in tratarea gripei A H1N1 sunt antiviralele. Pe langa acestea se pot adauga antiinflamatoarele clasice, aspirina si paracetamolul si combinatiilor lor, precum si produsele pe baza de plante naturiste si ceaiurile vitaminice pentru intarirea sistemului imunitar .

Pentru pacientii care prezinta simptomele gripei, fara riscul aparitiei complicatiilor, medicul generalist prescrie de obicei antipiretice, medicamente care scad febra, la fel ca in cazul unei gripe clasice. Insa, alaturi de vaccinul antigripal, medicamentele care lupta cel mai bine cu gripa A H1N1 sunt antiviralele.

Cum actioneaza antiviralele


Cunoscute dejat in tratamentul impotriva sidei, antiviralele sunt o clasa de medicamente utilizate si impotriva celorlalte maladii virale, cum este gripa. Un medicament antiviral sterilizeaza virusul, ameliorand simptomele bolii.

De asemenea, durata bolii poate fi redusa si este posibil sa se previna si complicatiile. Persoana contaminata devine astfel mai putin contagioasa. Tratamentele reduc capacitatea de producere a virusului, insa nu imunizeaza organismul impotriva virusului.

De foarte multa vreme, antiviralele cunoscute pentru combaterea gripei erau amantadina si rimantadina. Insa, o mare parte dintre virusuri a devenit rezistenta la acest tip de antivirale .

De cativa ani, s-a descoperit o noua clasa de medicamente capabile sa actioneze fata de noile virusuri gripale: oseltamivir si zanamivir care impiedica virusul sa se propage. Astfel au aparut si Ralenza, singurele care lupta in prezent cu pandemia cauzata de gripa A H1N1.

Aceste medicamente nu pot fi eliberate decat pe baza unei prescriptii medicale si dupa un diagnostic stabilit de catre un medic, in urma aparitiei primelor simptome.

Cine se poate trata cu antivirale?
 

  • Adultii si copiii mai mari de 1 an

Tratamentul cu antivirale este recomandat persoanelor care prezinta sindromul gripal caracterizat printr-un inceput violent. Pentru copiii mai mari de 1 an, exista antivirale sub forma pediatrica care pot fi prescrise in caz de nevoie.

  • Bebelusii mai mici de 1 an

Varsta (mai mica de 1 an) este un factor de aparitie a complicatiilor in ceea ce priveste gripa. Administrarea tratamentului cu antivirale la copiii din aceasta categorie de varsta trebuie realizata sub supraveghere intr-un cadru spitalicesc.

Pentru sugarii mai mici de 6 luni care prezinta factori de risc in privinta gripei porcine (prematuri, bolnavi de cardiopatie congenitala, bronho-displazie) tratamentul se face de la caz la caz pentru a gasi cea mai buna strategie de protejare.

  • Femeile insarcinate

Daca esti insarcinata si prezinti simptomele gripei A H1N1, obligatoriu trebuie sa mergi la un consult medical pentru a se stabili cu certitudine daca suferi sau nu de aceasta boala si care sunt masurile medicale care trebuie luate. Medicul poate recomanda prelevarea de probe ( si nasofaringian) pentru a stabili daca este cazul tratamentului antiviral cu tamiflu . De asemenea, trimestrul de sarcina si existenta unor posibili factori de risc sunt elemente de care medicul va tine cont.

Complicatiile administrarii de antivirale
 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa se utilizeze antiviralele decat in cazul contactarii gripei noi. Administrarea excesiva a acestor medicamente poate agrava situatia, deoarece se poate crea rezistenta la antivirale.

De retinut:
-  Antibioticele nu au niciun efect asupra bolilor virale.
-  Protejarea impotriva gripei A H1N1 este data in mare parte de cele doua metode folosite si in prezent: vaccinul antigripal si antiviralele.
-  Vaccinul antigripal este un tratament preventiv, in timp ce antiviralele constituie un tratament precoce (au mai multa eficacitate daca sunt administrate in primele 24-48 de ore de la prezenta virusului in organism).
-  Vaccinul imunizeaza organismul impotriva virusului stimuland producerea de anticorpi (are o eficacitate intre 70 si 90%) in timp ce antiviralele nu imunizeaza, insa reduc capacitatea reproducerii virusului.
-  Atat vaccinul, cat si antiviralele se prescriu de catre medic.
-  Vaccinul permite diminuarea aparitiei complicatiilor pentru persoanele sensibile.
-  Protectia oferita de vaccin nu este totala decat dupa o perioada de 15 zile.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare