Boli

#sanatate #antidepresive #medicamente #efecte secundare antidepresive

Antidepresivele si efectele lor secundare

In ultimii ani, stilul de viata alert si stresul accentuat trimit tot mai multe persoane la cabinetele de psihologie. Principalele medicamentre prescris pentru aceste stari sunt antidepresivele. Insa, ca orice medicament, au si efecte secundare, unele dintre ele extrem de periculoase.

Antidepresivele se impart in patru categorii:

inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI)

antidepresive atipice

antidepresive triciclice

inhibitori de monoaminoxidaza (MAOI)

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt cele mai comune medicamente antidepresive prescrise de medic. Aceste medicamente actioneaza asupra unei substante chimice din creier, denumita serotonina. Printre inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei se numara medicamente precum Prozac, Zoloft, Paxil, Luvox, Lexapro sau Celexa.

Aceste medicamente antidepresive sunt preferate altor tipuri de antidepresive deoarece au efecte secundare mai putin severe. Insa, ca toate antidepresivele, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei maresc gandurile negative in randul utilizatorilor.

De asemenea, aceste medicamente reprezinta un risc pentru cresterea ostilitatii, agitatiei si anxietatii. La adultii de peste 60 de ani, aceste medicamente maresc riscul de cazaturi si fracturi. Pot avea efecte extrem de severe atunci cand tratamentul este intrerupt brusc.

Printre efectele secundare ale acestor medicamente se numara greata, insomnia, ameteala, pierderea sau cresterea in greutate, tremuraturi, transpiratie, anxietate, neliniste, scaderea apetitului sexual, oboseala, gura uscata, diaree sau constipatie sau dureri de cap.

Antidepresivele atipice

Antidepresivele atipice actioneaza asupra serotonine din creier, dar si asupra altor neurotransmitatori. Unele medicamente de acest tip blocheaza reabsorbtia dopaminei si norepinefrinei.

Efectele secundare ale acestor medicamente sunt specifice fiecaruia in parte, insa cele mai intalnite sunt greata, oboseala, cresterea in greutate, somnolenta, nervozitatea, gura uscata si vederea incetosata. Unele medicamente pot cauza si deficiente sexuale.

Printre antidepresivele atipice se numara medicamente precum Wellbutrin, Cymbalta, Effexor, Remeron sau Desyrel.

Antidepresivele triciclice

Antidepresivele sunt cele mai vechi tipuri de antidepresive. Actioneaza prin inhibarea anumitori neurotransmitatori din creier, precum serotonina. Aceste medicamente inhiba partial si reabsorbtia dopaminei.

Antidepresivele triciclice cauzeaza si cele mai multe efecte secundare, are dispar insa dupa doua saptamani. Somnolenta este unul dintre efectele secundare cele mai intalnite, in special in primele saptamani de la inceputul tratamentului.

Alte efecte secundare sunt si crestere in greutate, pierderea apetitului sexual, ameteala, greata, vedere incetosata, constipatie, ritm cardiac accelerat, confuzie.

Inhibitorii de monoaminoxidaza

Inhibitorii de monoaminoxidaza interactioneaza cu o serie de medicamente, alimente si bauturi. Asocierea acestor medicamente cu produse care contin tiramina mareste alarmant presiunea arteriala, ceea ce poate duce la infarct sau atac de inima. Din cauza acestor efecte secundare, aceste medicamente sunt prescrise mai rar.

Daca medicul ti-a prescris astfel de medicamente trebuie sa discuti cu el despre ce medicamente mai iei si interactiunile posibile. De asemenea, trebuie sa eviti consumul de produse precum branza, ciocolata, vin sau bere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare