Boli

#analize #sange #urina

Analize necesare la inceput de an

Pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, este recomandat sa iti faci un set de analize cel putin o data pe an. Medicii ne indeamna sa ne facem diverse teste pentru a vedea care este starea de sanatate si sustin ca printre cele mai importante se afla glicemia, sumarul de urina, colesterolul si hemoleucograma.


Iata lista analizelor pe care trebuie sa le faci, dar si importanta acestora


Masurarea transaminazelor


Transaminazele analizeaza starea de sanatate a ficatului care poate fi afectat de abuzul de medicamente , alimente nesanatoase sau alcool. Transminazele se gasesc in celulele ficatului, iar cand numarul lor este foarte ridicat, sansele de a suferi de hepatita sau alte afectiuni ale ficatului sunt destul de mari.


Hemoleucograma


Numarul de globule albe si rosii, dar si nivelul hemoglobinelor din sange se poate masura cu ajutorul hemoleucogramei. Aceasta analiza arata daca in corp exista diverse infectii acute sau cronice sau si alergii. Hemoleucograma poate de asemenea sa indice disfunctionalitati in producerea, ciclul de viata si rata distrugerii celulelor de sange.


Glicemia


Glicemia se refera la cantitatea de glucoza din sange, iar analiza arata daca nivelul acesteia este normal sau daca este prea ridicat ( hiperglicemie ) sau prea scazut (hipoglicemie). Exista foarte multe substante care intra in categoria zaharuri/zaharide: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza, dar glucoza constituie cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.


Nivelul glucozei in sange poate varia in functie de foarte multe aspecte: dieta, activitate fizica , boli, medicamente, stres si chiar in functie de momentul din zi la care se masoara.


Analiza de urina


Din analizele de urina poti descoperi daca suferi de insuficienta renala, infectii la nivelul aparatului urinar sau ale rinichilor si chiar diabet zaharat. Analiza se face doar pe urina prelevata dimineata.


Babes Papanicolau


Toate femeile care si-au inceput viata sexuala ar trebui sa isi faca, cel putin o data pe an, testul Babes Papanicolau. Testul permite detectarea precoce a problemelor care pot aparea la nivelul colului uterin. Celulele anormale, canceroase sau supracanceroase pot fi depistate cu ajutorul acestui test. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare