Boli

#nivel colesterol #glicemie #trigliceride #tensiune arteriala #analize barbati #densitate osoasa

Analize medicale obligatorii pentru orice barbat

Nu lasa timpul sa treaca atunci cand vine vorba de monitorizarea starii tale de sanatate. Analizele facute la momentul potrivit te pot ajuta sa previi problemele si sa tratezi eventualele afectiuni. Orice barbat are de parcurs o lista minima de analize considerate obligatorii pentru prevenirea afectiunilor si pastrarea unei stari generale perfecte. Iata care sunt acestea.

1 Analizele de colesterol si trigliceride

Medicii recomanda ca, dupa varsta de 20 de ani, sa faci analizele pentru colesterol si trigliceride. Aceste analize, in situatia in care valorile se situeaza in limite normale, se fac cu o frecventa de o data la cinci ani.

Interpretarea analizelor se realizeaza pentru fiecare persoana in parte, analizandu-se si alti factori. In cazul colesterolului total, acesta poate fi mai mult sau mai putin riscant in functie de proportia dintre colesterolul rau (LDL-colesterol) si colesterolul bun (HDL-colesterol). Colesterolul total nu trebuie sa depaseasca 250 mg/dl.

Trigliceridele, la randul lor, pot creste riscul pentru anumite boli sau pot fi crescute in cadrul anumitor afectiuni, in functie de situatie. Valoarea considerata ca fiind normala este mai mica de 150 mg/dl.

2 Analizele de verificare a tensiunii arteriale

Evaluarea tensiunii arteriale trebuie sa se realizeze la intervale periodice, la fiecare sase luni.

Tensiunea arteriala masoara presiunea exercitata de sange asupra peretului interior al arterelor si, desi este necesar un anumit nivel de presiune pentru ca sangele sa circule prin organism, problemele apar in caz de hipotensiune (valoare scazuta) sau hipertensiune (valoare marita).

Tensiunea normala depinde de varsta si sex, avand valori sub 130/85, iar in cazul barbatilor trebuie amintit ca valoarea acesteia este mai ridicata decat la femei.

3 Testele pentru depistarea diabetului sau prediabetului

Printre testele de laborator necesare diagnosticului de diabet si prediabet putem aminti: glicemia a jeune (pe nemancate), glicemia intamplatoare (la orice ora de masa) si testul de toleranta orala la glucoza.

In ultimii ani, specialistii au subliniat ca diabetul de tipul 1 contribuie la infertilitatea masculina.

4 Analizele pentru verificarea densitatii osoase

Dupa implinirea varstei de 20 de ani, ar fi bine sa iti faci o examinare a oaselor (absorbtiometria duala cu raze X), pentru a-ti fi masurata densitatea lor. In aceasta perioada masa osoasa a barbatilor intra intr-un declin, iar daca ai antecedente de osteoporoza in familie, fumezi sau esti sedentar, risti sa intampini probleme de aceasta natura.

5 Analizele PSA (antigen specific prostatei)

Cercetarile au aratat ca bolnavii de cancer la prostata care au depistat boala in jurul varstei de 30 de ani au avut o evolutie mai buna decat cei care au descoperit-o mai tarziu.

Mergi la control medical daca prezinti unul sau mai multe dintre simptomele: urinari frecvente (in special cand nevoile apar noaptea), urinari sau ejaculari dureroase (uneori insotite de sange), dificultati in a avea sau a mentine o erectie si dificultati in a elibera jetul de urina sau in a-l opri.

Sursa foto: zimbio.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului