Boli

#simptome #deces #anafilaxie #reactie alergica

Esti alergic? Iata ce trebuie sa stii despre anafilaxie

Anafilaxia este o reactie alergica severa, care poate fi fatala in cateva minute. Deoarece este atat de periculoasa, persoanele care stiu ca sufera de alergii trebuie sa fie bine informate despre toate simptomele organismului in astfel de momente. Cu cat masurile de tratament sunt luate mai rapid, cu riscul de deces este mai scazut.

Ce este anafilaxia

Anafilaxia este o reactie alergica extrem de severa, care poate chiar cauza decesul. Poate aparea in decurs de cateva secunde sau minute de la expunerea la anumiti factori la care esti alergic, precum alunele sau veninul de la o intepatura de albina.

Chimicalele eliberate in organismul in timpul anafilaxiei pot duce la soc: tensiunea ta arteriala va scadea rapid, caile respiratorii se vor ingusta si nu vei mai putea respira normal.

Care sunt simptomele anafilaxiei

Daca, de obicei, simptomele anafilaxiei apar in cateva minute de la expunerea la un factor alergen, exista insa si cazuri in care simptomele apar mai tarziu, dupa cateva ore.

Printre principalele simptome ale anafilaxiei se numara:

reactiile de la nivelul pielii, precum roseata si iritatiile;

senzatia acuta de caldura;

senzatia de nod in gat;

contractarea cailor respiratorii;

umflarea limbii sau a gatului, ceea ce duce la incapacitatea de a respira;

puls rapid;

greata, voma, diaree;

ameteala, lesin.

Daca te confrunti cu aceste simptome, cere imediat ajutor medical de specialitate. Neglijata, anafilaxia poate fi fatala.

Cauzele anafilaxiei

Sistemul imunitar produce anticorpi care protejeaza organismul de substantele straine. Acest fenomen este benefic, insa la anumite persoane sistemul imunitar reactioneaza la substantele care nu cauzeaza reactii alergice.

Exista o serie de factori care declanseaza anafilaxia, in functie de alergiile de care suferi. Astfel, printre cei mai comuni factori alergeni se numara:

medicamentele precum penicilina, aspirina, ibuprofen;

alimentele precum alunele, nucile, migdalele, graul, pestele, fructele de mare, laptele sau ouale;

intepaturile de albine.

Unele persoane sunt alergice si la produsele din latex, medicamentele folosite in anestezice sau chiar la miscare.

Cum se trateaza anafilaxia

In timpul unui atac de anafilaxie, personalul medical de urgenta va realiza practici de resuscitare cardiopulmonara, in cazul in care inima nu mai bate sau nu mai poti respira. De asemenea, poti fi intubat.

In plus, medicii pot administra si injectii cu epinefrina, pentru a reduce raspunsul alergic al organismului. Anafilaxia poate fi tratata si cu injectii intravenoase de antihistaminice si cortizon pentru a reduce inflamatiile de la nivelul cailor respiratorii.

Cum sa previi anafilaxia

Cea mai buna metoda prin care poti preveni reactiile anafilaxice este sa eviti in totalitate substantele la care stii ca esti alergic. De asemenea, atunci cand mergi la medic, trebuie sa ii spui despre alergiile tale, astfel incat tratamentele prescrise sa nu contina substante la care esti alergic.


Sursa foto: safety1st.biz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare