Boli

#cancer #bisfenol a #caserole #sticle din plastic #ambalaj alimente #infetilitate #PET-uri

Ambalajele alimentelor, otrava pentru organism? De ce sa renunti vara sa bei apa din sticle din plastic!

Cu totii folosim cutii, folii alimentare sau de aluminiu, recipiente din plastic pentru depozitarea alimentelor. Putini sunt insa cei care stiu ca ambalajele, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi pe termen lung. Substantele toxice care intra in compozitia ambalajelor pot fi transferate in mancare, iar  urmarile nu sunt deloc de neglijat: cancer, malformatii genitale si dereglari hormonale, conform concluziilor Food Packaging Forum, scrie Dailymail.
 

Peste 175 de substante periculoase au fost identificate in cadrul acestui forum care a avut ca scop identificarea ambalajelor periculoase. Chiar daca oficialii Food Standards Agency declara ca nu exista un pericol real legat de substantele toxice din ambalajele folosite la alimente, atat timp cat producatorii de ambalaje respecta regulamentele de productie, este imposibil sa nu ne punem intrebarea “Renuntam pana si la ambalaje?”.

Raspunsul il ofera profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. “De fiecare data cand cumparati caserole de plastic, verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Daca observati cifra 3 sau 7, atunci acea caserola sigur nu trebuie sa ajunga in frigider. Caserolele periculoase sunt de doua tipuri: cele din PVC (numarul 3) si cele care contin BPA sau Bisfenol A (numarul 7)”.

Care sunt pericolele?

Bisfenolul A creste nivelul de estrogen, ceea ce face ca fetele sa intre mai rapid la pubertate si mareste riscul de cancer ovarian si de san. “De asemenea, barbatii care se expun la BPA au un risc crescut de a face cancer testicular. Bisfenolul afecteaza fertilitatea la ambele sexe, cu precadere la barbati”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

PVC-ul este unul dintre cele mai nocive tipuri de plastic, avand in compozitie DEHA, care poate afecta ficatul si poate aduce chiar cancer. “Acesta se regaseste chiar si in sticlele de apa plata/carbogazoasa de aceea apa care a stat foarte mult in aceste recipiente, mai ales in soare, este total neindicata a mai fi consumata. Tocmai de aceea in sezonul cald este recomandat sa consumati apa din recipiente de sticla”, explica specialistul.

Sticla si ceramica sunt optiunile cele mai bune si pentru vase, in general, mai ales mai in cazul in care incalziti sau preparati mancarea la microunde. In ceea ce priveste ambalarea sendvisurilor, hartia este prima recomandare, iar staniolul -ultima, caci contine ioni toxici din aluminiu care determina probleme grave, de la cancer la osteoporoza.

Sursa foto: foodpackagingforum.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare