Boli

#alzheimer tinerete #alzheimer #boala alzheimer

Alzheimer la 30-40 de ani! Primele semne ale bolii

 

Majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca pierderea memoriei ar putea fi un semn al unei tulburari cerebrale ireversibile si progresive. Daca pana acum Alzheimer era diagnosticat cu precadere la persoane cu varsta peste 65 de ani, sunt tot mai dese cazurile in care boala debuteaza la pacientii cu varste intre 30 si 40 de ani.

Desi cauza exacta a bolii Alzheimer nu este cunoscuta inca, cercetatorii cred ca o combinatie de factori genetici, de mediu si stilul de viata sunt responsabili de aceasta boala.

Simptomele dupa care recunosti boala

Alzheimer se inrautateste de-a lungul timpului. Important este sa recunosti simptomele in faza precoce, adica acele simptome care ignorate pot deveni atat de grave incat sa impiedice capacitatea de a indeplini sarcini simple, de zi cu zi.

Simptomele difera de la persoana la persoana. In stadiile incipiente, pot sa apara sub forma unei dificultati de gasire a cuvintelor, a dezorientarii temporo-spatiale si a unei judecati depreciate.

Cu toate acestea, semnele comune includ dificultati in a-si aminti lucruri, in special informatii nou-invatate, ratacirea in locuri cunoscute, petrecerea timp indelungat cu sarcinile zilnice de ingrijire, schimbari de comportament (devenind agresiv sau suspicios fata de altii), dificultati de inghitire si de vorbire coerenta si incapacitatea de a merge fara sprijin.

Cercetarile arata ca deteriorarea creierului incepe cu ani inainte de aparitia simptomelor. Halucinatiile, iluziile si paranoia sunt adesea indicii ca boala a progresat dincolo de stadiul incipient. Persoanele care sufera de Alzheimer sever sunt susceptibile de a deveni complet dependente de altii pentru ingrijirea lor.

Gestionarea Alzheimerului

O boala complexa, Alzheimer nu poate fi vindecata si nici progresia ei nu poate fi inversata de vreun medicament.

Exista cateva medicamente pentru boala Alzheimer timpurie, cum ar fi rivastigmina, donepezil si memantina, care actioneaza prin reglarea neurotransmitatorilor. Cu toate acestea, diagnosticarea si tratamentul precoce pot contribui la incetinirea simptomelor, la mentinerea functionarii zilnice pe o perioada mai lunga si la imbunatatirea calitatii vietii, atat pentru persoanele cu Alzheimer, cat si pentru persoanele care le ingrijesc.

Studiile sugereaza faptul ca o alimentatie bogata in fructe, legume, peste si fructe cu coaja lemnoasa, mentinerea fizica si mentala activa, precum si renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool pot reduce riscul sau pot intarzia aparitia bolii Alzheimer.

Foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare