“Astenia de toamna se combate cu branza…topita sau prajita
Ploaia si intunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mancare. Iar branza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Si nu branza oricum, ci incalzita! Va fac cunostinta astazi cu 2 tipuri de branza… altfel.
Un sortiment de branza neatragatoare ca aspect, insa surprinzatoare ca gust si consistenta este halloumi sau branza cipriota. Uscata si sarata, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transforma spectaculos atunci cand este pusa pe gratar sau in cratita la prajit: se rumeneste frumos, se inmoaie si devine catifelata, fina, un pic elastica si savuroasa la gust. Daca n-ati mancat niciodata halloumi, trebuie sa incercati, e unica!
Desi cipriotii au pretentia ca le apartine, halloumi este intalnita in toate tarile din jurul Mediteranei, din Liban pana in Turcia. In varianta originala e facuta dintr-un amestec de lapte de capra si oaie, are un punct de topire foarte inalt, motiv pentru care se preteaza perfect la incalzire si gatire. De consumat cat e calda, odata ce s-a racit se transforma intr-un cauciuc!
La mare cautare in Franta si Elvetia este un fel de mancare numit “fondue”. Toate tipurile si resturile de branza pe care le aveti prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face intr-o cratita groasa de fonta pe care o asezam apoi in mijlocul mesei cu o sursa de caldura sub ea, cat sa o tina calda. Exista vase speciale de fondue in magazinele de electrocasnice, asa cum exista amestecuri de branza pentru fondue in toate supermarketurile.
Dar mai important decat aparatul este conceptul, ideea in sine: faptul ca stai in jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. In amestecul de branza topita fiecare isi inmoaie crutoane de paine, bucatele de legume sau cartofi fierti. Adio risipa alimentara, adio gatit, adio lacomie- nu poti manca prea repede si prea mult, branza este fierbinte si pentru fiecare imbucatura trebuie asteptat.
Iar daca moralul nu s-a ridicat, merita stiut ca exista fondue cu ciocolata, in care se inmoaie bucatele de fructe proaspete. De la capsuni la banane si ananas, orice fruct merge cu ciocolata topita. Cu asta sigur va revine buna dispozitie!”, a dezvaluit Mihaela Bilic pe Facebook.