Boli

#alergie #vin alb #vin rosu #vin

Alergia la vin: atentie de sarbatori!

Desi pare greu de crezut, exista oameni care sunt alergici la vin – 500.000 de oameni din intreaga lume trebuie sa stea deoparte atunci cand se tin toasturi, tocmai din cauza alergiei pe care o au. In principiu, aceasta alergie se manifesta prin mancarimi la ochi, nas infundat sau dureri in gat .


Pe langa toate aceste simptome, alergia la vin se mai manifesta prin eczeme, arsuri pe piele (in special pe fata si gat).


Ce provoaca alergia


De obicei, oamenii care au reactii alergice la vin, sunt de fapt alergici la sulfiti, fenol,  struguri,  drojdie fermentata sau alti conservanti continuti de anumite tipuri de vin.


De exemplu, dioxidul de sulf (E220) este conservantul principal care se adauga in vin pentru a preveni degradarea de natura bacteriana si enzimatica. In acelasi timp, dioxidul de sulf impiedica sporirea drojdiei, prevenind in acest fel otetirea vinului. Totusi, in cazul persoanelor care sufera de astm, dioxidul de sulf continut de vin agraveaza simptomele bolii. In anumite cazuri, acest ingredient da dureri de cap sau provoaca urticarii. Vinurile albe, in special cele dulci, au o cantitate mai mare de dioxid de sulf, ceea ce inseamna ca este mai recomandat vinul rosu .


Totusi, daca dupa consumul unui pahar cu vin ai nasul sensibil si obrajii rozalii, nu inseamna neaparat ca ai o alergie la vin, ci ca pur si simplu te confrunti cu o migrena a consumului de vin rosu.  Vestea buna insa este aceea ca rezultatele unor studii au demonstrat  ca aceste simptome pot fi inlaturate prin luatea unei aspirine inainte de a consuma vin.


De asemenea, medicii recomanda consumarea unei cafele sau a unei cesti cu ceai negru inainte de a bea vin.


Daca insa dupa ce bei vin te confrunti cu mancarimi in zona ochilor, nas infundat sau dureri in gat, este recomandat sa mergi la un medic alergolog pentru a-ti face un test care sa confirme sau infirme faptul ca ai cu adevarat o alergie.


Din pacate nu exista inca un tratament care sa elimine acestea reactii adverse provocate de vin, insa macar in acest fel vei stii ca trebuie sa mentii distanta de aceasta bautura si sa consumi altceva  atunci cand vrei sa inchini un pahar cu prietenii sau familia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare