Boli

#soare #alergie #plaja #eruptie #piele #arsura #factor de protectie #prevenire

Alergia la soare se poate preveni

In aceasta vara, nici nu vreti sa va ganditi ca ati putea suferi de iritatii si arsuri inca de la prima expunere la soare. Insa, daca vreti ca acest lucru sa nu se intample: fiti gata pentru prevenire! Inainte de a merge la plaja, recurgeti la o cura cu antioxidanti, iar pe durata vacantei adoptati cateva masuri de precautie.

 

Alergia solara sau fotosensibilitatea este o afectiune a pielii manifestata prin eruptie cutanata, declansata in urma expunerii la soare. Alergia la soare se manifesta intotdeauna la fel: dupa cateva ore de cand ati stat in soare, la nivelul mainilor, pieptului, umerilor si mai rar pe fata apar mici bubite, pielea se inroseste, si persista o senzatie de usturime. Nu se stie inca de ce, insa alergia afecteaza indeosebi femeile de 25-35 de ani, a caror piele este mai sensibila si mai deschisa si copiii.

Nu este o afectiune foarte grava, insa destul de neplacuta. Totusi, eruptia cutanata si celelalte neplaceri dispar dupa mai multe zile fara soare. Prevenirea ramane cel mai bun atu pentru a avea parte de vacante reusite.

Inainte de plaja, luati antioxidanti!

Administrarea de suplimente alimentare este dovedita: in cele mai multe cazuri, acestea previn alergia solara benigna. Cu o conditie: sa stiti pe care trebuie sa le luati si sa incepeti cura inainte de a merge la plaja sau daca sunteti mai sensibili, inainte de aparitia primelor raze de soare mai puternice.

Selectionati carotenoidele precursoare de vitamina A (betacarotenul, licopenul), vitaminee C si E, la fel si seleniu . Aceste substante active permit organismului sa se apere mai bine in fata pericolului provocat de razele soarelui. Demarati cura cu 15 zile inainte de a pleca in vacanta si continuati-o atat timp cand va expuneti.

Sfaturi utile, inainte de a merge la soare

- In primul rand, trebuie sa va acceptati gradul de sensibilitate: nu va puteti bronza ca toata lumea. Expuneti-va incetul cu incetul, pentru a-i permite pielii sa se obisnuiasca: nu mai mult de doua ore in primele zile.

- Stati mai mult la umbra, sub un arbore sau sub o umbrela si optati pentru tricourile de bumbac intr-o culoare deschisa. Stati in locuri ferite de soare indeosebi intre orele 12-16.

- Alegeti un produs cu cat mai ridicat care sa va protejeze de razele ultraviolete , singurele resposabile de aceasta afectiune. In orice caz, o protectie chiar foarte ridicata nu permite expunerea pe o perioada mai mare de timp.

 

- In timp ce conduceti sau mergeti cu masina, inchideti geamurile pentru ca sticla opreste o parte din ultraviolete.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare