Boli

#alergie #pisici #astm #conjunctivita #alergeni

Alergia la pisici

Animal adorabil de companie atat pentru copii cat si pentru adulti, pisica poate fi o cauza posibila de alergie si astm. Foarte multe persoane pot suferi de alergie la pisici chiar fara sa stie acest lucru.

Alergia la pisici poate provoca:

  • conjunctivita;
  • alergie nazala;
  • inflamarea bronsica responsabila astmului.
De retinut ca reactia la alergenii de pisica este mult mai pronuntata la persoanele care sufera deja de astm.

Cum se explica aceasta alergie

Pisica obisnuieste sa-si linga blana. Prin aceasta procedura, isi depune pe firele de par glicoproteina Fel D1 – un alergen puternic - care provine din glandele salivare. De asemenea, se mai gasesc alergeni si in glandele sebacee, cat si in fecale. Acesti alergeni este volatil si se depune foarte usor pe orice (haine, piele, lenjerie, pat etc) prin intermediul firelor de par care sunt luate foarte usor de curentii de aer.

Cantitatea de alergeni secretata este variabila de la o pisica la alta si depinde in general de secretia de testosteron . In aceeasi masura, cantitatea de alergeni dintr-o casa este proportionala cu timpul petrecut de pisica in casa, aerisirea camerei si masurile luate pentru reducerea nivelului de alergeni.

Alergenii de pisica se regasesc in cantitate foarte mare pe sol. De asemenea, persoanele care poseda pisici au un nivel ridicat de alergeni pe imbracaminte. Hainele din poliester si lana retin mult mai usor alergenii de pisica, decat cele din bumbac.

Manifestarile alergice si testul cutanat sunt de cele mai ori suficiente pentru a identifica alergia la pisica.

Cum poti sa previi alergia la pisici

  • Daca este posibil, separarea persoanei alergice de pisica este masura cea mai buna. Tine cont de faptul ca alergenul de la parul de pisica ramane prezent intre 6 luni si 2 ani, chiar si dupa plecarea animalului;
  • Aspirarea frecventa cu un aspirator cu filtru HEPA (inalta eficacitate pentru particulele aeriene) si utilizarea unui purificator poate reduce pana la 98% concentratia de alergeni din parul de pisica, daca pisica nu mai intra in camera curatata;
  • Prezenta mochetei (a covoarelor pufoase din lana) si absenta aerisirii mareste concentratia de alergeni. De aceea, acest aspect trebuie remediat;
  • Destul de dificil de realizat si cu eficienta de scurta durata este perierea pisicii cu o manusa umeda pe care sa o treci peste blana pisicii o data pe saptamana sau sa-i faci baie o data pe luna;
  • Hainele trebuie spalate frecvent pentru a elimina factorul alergen;
  • Curata periodic litiera pisicii si pozitioneaz-o intr-un loc izolat, pe balcon de exemplu;
  • Tratamentele clasice impotriva alergiilor se bazeaza pe: colir anti-alergic, antihistaminice si obligatoriu medicatie pentru astm daca afectiunea se agraveaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului